Nyhetsartikkel

Doping er mer skadelig for hjertet enn antatt

Langvarig bruk av anabole androgene steroider er mer skadelig for hjertet enn tidligere antatt.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Dette ifølge en studie som ble forhåndspublisert på nett i slutten av april 2010, i tidsskriftet Circulation Heart Failure1.

Forskerne bak denne studien hadde sammenlignet vektløftere som hadde brukt anabole androgene steroider (AAS) i lang tid, med vektløftere som ikke hadde brukt AAS.

Hadde brukt doping i ni år

I gruppen som brukte AAS, var det tolv deltakere, mens det var syv deltakere i gruppen som ikke hadde brukt AAS. Med andre ord var det en liten studie.

Bortsett fra AAS-bruken var deltakerne i de to gruppene nokså like. De var alle menn, hadde drevet med vektløfting i omtrent like lang tid, og nåværende treningsintensitet var også lik. De som brukte doping, hadde brukt doping i gjennomsnitt i ni år.

Hjertets evne til å pumpe ut blod ble dårligere

Forskerne brukte ekkokardiografi til å undersøke hjertene til deltakerne. De fant at det ikke var noen forskjell i hjertets oppbygning, men funksjonen til hjertet var ulik. Da forskerne undersøkte hjertets evne til å pumpe ut blod, var forskjellen mellom de to gruppene betydelig. Hos 10 av de 12 som brukte AAS, var hjertets evne til å pumpe ut blod mindre enn det som er normalt. Det samme fant de hos èn av de syv som ikke brukte AAS.

Øker risikoen for hjertesvikt

Hjertene til de som brukte doping, hadde også redusert evne til å slappe av mellom hjerteslagene. De slappet bare av halvparten så mye som de som ikke brukte AAS. Dette er tegn på svakheter i hjertet, som kan føre til hjertefeil.

Forfatterne konkluderer med at sviktende hjertefunksjon hos de som har brukt AAS i lang tid, virker å være mer alvorlig enn tidligere antatt, og det kan øke risikoen for hjertefeil.

Forfatterne påpeker at det er behov for flere og større studier på dette området.

Hva mener du om bruk av doping - enten det er bruk i et forsøk på å få "drømmekroppen", eller for å bli best i en idrett? Diskuter artikkelen i forumet!

Vil du vite mer?

Kilder

Referanser

  1. Baggish AL, Weiner RB, Kanayama G, Hudson JI, Picard MH, Hutter AM Jr, Pope HG Jr.. Long term anabolic-androgenic steroid use is associated with left ventricular dysfunction.. Circulation: Heart Failure 2010; Epub ahead of print: . circheartfailure.ahajournals.org