Informasjon

Doping - som å spille russisk rulett

- Å bruke steroider er som å spille russisk rulett, sier Margaret Tveitan ved Dopingtelefonen i et intervju fra 2006. Drømmen om den perfekte kroppen fører mange unge mennesker inn på ville veier. Konsekvensen er en kropp og et sinn som er alt annet enn sunn.

Dopingmidler er ikke lenger noe som bare blir brukt i toppidrettsmiljø for å forbedre prestasjoner. Problemet ser faktisk ut til å være størst utenom den organiserte idretten.

- Gjennomsnittspersonen som henvender seg til oss, er en mann i 17-20 årsalderen, og jentene er på full fart inn. Dessverre har vi også brukere helt ned i 13-14 års alderen. Brukerne kommer fra alle sosiale lag. I løpet av det siste tiåret er det gjennomført store studier i Norge som viser at 1–2 prosent av ungdom i alderen 14–22 år har brukt androgene anabole steroider (AAS). Noen vil hevde at brukerne kommer fra belastede miljø, noe Dopingtelefonen kan avkrefte. Tryggheten man mangler, skaffer man seg gjennom større kropp. Vi ser at for dem som begynner å bruke kosttilskudd, kan veien være kort til også å prøve doping. For å finansiere bruk av doping, begynner de gjerne å selge doping selv, og da er også veien kortere til å bruke og selge andre narkotiske stoffer. Andre kan derimot ta en kur og lar det bli med det, sier Margaret Tveitan som er prosjektleder i Dopingtelefonen.

Les også: Anabole steroider

På jakt etter den perfekte kroppen

Det store fokuset på kropp i aviser, på TV, film og i ukeblader gjør det ikke enkelt å være ung i dag. Jaget etter den perfekte kroppen er årsaken til at mange begynner å bruke doping.

- Gutter bruker anabole steroider for å bli store fort, eller for å slanke seg. Jenter bruker anabole steroider for å få mer markerte muskler og for å slanke seg. Tidligere har guttas mål generelt vært å bli veldig store, men i dag ser vi også at idealet er nærmere Brad Pitts kroppstype. Jentene ønsker seg en kropp som Dorthe Skappel. De bryr seg ikke om at de ikke har genene til å få en slik kropp, sier Tveitan.

Neste side