Informasjon

Stadig flere jenter bruker doping

I Sverige har bruken av doping blant kvinner eksplodert de siste årene. I Norge er jentene også på full fart inn i det som tradisjonelt har vært guttas fallgruver.

Stadig flere jenter bruker anabole steroider, noe Dopingtelefonen merker på den økte pågangen. Tidligere har jentene stort sett ringt inn og vært bekymret for kjærester som bruker doping, nå bruker de det i økende grad selv.

- I Sverige ser de at antall jenter som bruker anabole steroider, har økt med nesten 50 prosent på et halvt år, sier Margaret Tveitan som er prosjektleder i Dopingtelefonen.

Flere enn vi tror

I Norge er det vanskelig å finne noen klare tall på hvor mange som bruker doping, og på hvordan utviklingen av bruken er. Men Tveitan mener at det er langt vanligere enn vi tror.

- Jenter er mer opptatt av å være perfekte, av ikke å gjøre noe feil. Å snakke om at de bruker doping, er nok ganske tabubelagt. Gutter snakker mer åpent om dopingbruken sin, sier Tveitan.

Guttene har tidligere begrunnet bruken av anabole steroider med at de ønsker å bli store. Dette er ikke målet til de fleste jenter som bruker det.

- Jenter bruker anabole steroider for å få mer markerte muskler og for å slanke seg. De ønsker seg en kropp som Dorthe Skappel, og de bryr seg ikke om at de ikke har genene for å få en slik kropp.

Eksplosjonsartet utvikling i Sverige

I følge en artikkel i svenske Aftonbladet fra høsten 2004, øker misbruket av det amfetaminlignende sentralstimulerende middelet Efedrin eksplosjonsartet blant unge kvinner. Avisen skriver videre at det er i ferd med å bli kvinnenes variant av anabole steroider. Efedrin blir brukt for å gå ned i vekt og for å orke å trene mer. Preparatet kan være dødelig i større doser, og det er spesielt farlig når jentene blander efedrin og andre preparater.

I følge Dopingtelefonen er efedrin svært populært også i Norge.

Vil du vite mer?