Informasjon

Veksthormoner - ingen mirakelkur

Enkelte tror veksthormoner er selve ungdomskilden. Det er langt i fra sannheten.

Veksthormoner er viktige medisiner ved en rekke alvorlige sykdommer. Det er dessverre også et populært dopingmiddel, og enkelte tror det kan være veien til "evig" ungdom. Men med illegal bruk av veksthormoner risikerer du alvorlige komplikasjoner og høye kostnader. Det er dessuten lite som tyder på at det virkelig har den effekten selgerne påstår det har.

Veksthormoner er kraftige anabolske hormoner som finnes naturlig i kroppen i små mengder. Disse hormonene blir utskilt av hjernevedhenget (hypofysen) og stimulerer frigivelse av et protein som er kalt IGF-1. Dette proteinet stimulerer blant annet vekst av muskler, brusk og bein. Produksjonen er høyest når vi vokser mest, altså i puberteten. Ettersom vi blir eldre, vil produksjonen av veksthormoner gradvis reduseres.

Tilskudd i form av injeksjoner med veksthormoner blir brukt som behandling for flere sykdommer. Blant annet blir det gitt som behandling ved dvergvekst hos barn, andre sykdommer som kan gi kortvoksthet, Turners syndrom, barn med Prader-Willi syndrom, muskeltap forbundet med AIDS og HIV - til de som har MANGEL på veksthormoner.

Les også: Anabole steroider

Økt risiko for kugalskap

I dag kan ubegrensede mengder med veksthormoner produseres i laboratorier, men for noen tiår siden var menneskelik den eneste kilden til veksthormoner. Da ble hypofysen fjernet fra likene, bearbeidet, og hormonene gjort tilgjengelige i injeksjons-/sprøyteform.

De som fikk veksthormoner som ble utvunnet fra menneskelik, fikk også økt risiko for å utvikle Creutzfeld-Jacobs sykdom ("kugalskap"), en sykdom som har en inkubasjonstid på hele 30 år. Syntetisk fremstilte veksthormoner har ikke denne infeksjonsrisikoen. Medikamentene som ble fremstilt av menneskelik, og som ga denne risikoen, ble inndratt i 1985.

I tillegg til de som får veksthormoner som en del av en behandling, er det mange som misbruker hormonet. Både idrettsutøvere, unge som ønsker å se bra ut, og middelaldrende og eldre som tror at veksthormoner er ungdomskilden.

De fleste som misbruker veksthormon, tar det sammen med testosteron. I kliniske studier av styrke og utholdenhet gir veksthormoner lite ekstra økning til testosteron. Men små forskjeller hos vanlige mennesker, kan være avgjørende for en toppidrettsutøver.

Neste side