Nyhetsartikkel

Advarer mot trening med elektrisk stimulering av muskler

Flere tilfeller med rabdomyolyse har oppstått etter bruk av elektrisk muskelstimulering i treningsøyemed, derfor advarer nå leger mot den økende trenden.

Temaside om Korona
Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Forfatterne av et brev om dette temaet, som ble publisert i British Medical Journal i mars 20161, mener at det nå er på tide å regulere den populære og økende fitnesstrenden.

Dette skriver legene etter å ha behandlet flere personer for muskelskader etter bruk av elektrisk muskelstimulering (som involverer hele kroppen). Til tross for begrenset vitenskaplig bevis om sikkerhet og effekt ved denne type trening, har flere treningssentre som er sponset av produsenter av dette, gjort slik teknologi tilgjengelig for folk flest.

Les også intervjuet med forsker og lege Espen Rostrup om bruk av elektrisk muskelstimulering: Bør overvåkes av helsepersonell

Rabdomyolyse

I brevet gjengir forfatterne blant annet en pasienthistorie der en 20 år gammel mann kom til sykehuset med sterke muskelsmerter. I forkant av dette hadde han hatt en treningstime med elektrisk muskelstimulering - overvåket av en profesjonell treningsinstruktør. Diagnosen han fikk var rabdomyolyse, og sykdommen krevde et fem dagers sykehusopphold.

Rabdomyolyse er en sykdom som skyldes akutt ødeleggelse av store mengder muskelceller. Akutt nyresvikt er en fryktet komplikasjon. For de fleste er rabdomyolyse en forbigående tilstand, men for noen kan sykdommen bli alvorlig.

Les også: Treningspåført rabdomyolyse

Tok kontakt etter TV-program

I et TV-program i Israel advarte to av legene bak brevet om potensielle farer ved bruk av elektrisk muskelstimulering. I de påfølgende dagene tok flere personer kontakt med dem på grunn av muskelsmerter etter treningstimer av denne typen. To av de som tok kontakt, fikk diagnosen rabdomyolyse. Forfatterne tror at mørketallene er store, og at mange flere får skader av slik trening.

I januar 2016 utstedte helsemyndighetene i Israel en offisiell sikkerhetsadvarsel, der de frarådet bruk av elektrisk muskelstimulering på treningssentre uten medisinsk overvåkning.

Les også: Døden nær etter hard treningsøkt

Nytt tilbud

Forfatterne mener at både myndigheter, leger og brukere bør være klar over risikoen for at slik muskelstimulering kan gi rabdomyolyse. De mener også at det bør jobbes for å få flere til å kjenne igjen symptomene på rabdomyolyse, og at det bør legges strategier for å forebygge en slik potensiell skadelig effekt.

Transcutaneous electrical stimulation (TMS) av nerver og muskler har lenge blitt brukt som en ikke-medikamentell behandling til smertelindring og rehabilitering. Elektrisk muskelstimulering av hele kroppen har nylig oppstått som en alternativ form for fysisk trening for å bedre styrke/kondisjon og helse hos friske.

Trening med elektrisk muskelstimulering

Ved bruk av elektrisk muskelstimulering får man på seg en bestemt type bomullstights og t-skjorte, deretter blir utstyret med elektrodene tatt på utenpå dette (se illustrasjonsbildet i toppen av artikkelen). Treningsøkten består av enkle treningsøvelser, som blir langt tyngre å utføre med den elektriske muskelstimuleringen. Reklamen lover at effekten av tyve minutters trening med elektrisk muskelstimulering skal gi like gode resultater som en times trening uten.

Kilder

Referanser

  1. Malnick SDH, Band Y, Alin P, Maffiuletti NA. It’s time to regulate the use of whole body electrical stimulation. BMJ 2016. www.bmj.com