Nyhetsartikkel

Barn og fysisk aktivitet - en gave for livet

Barn som er fysisk aktive vil få en rekke helsefordeler. Mange av disse fordelene kan det være vanskelig å ta igjen senere i livet. Med et generelt synkende aktivitetsnivå er det viktig at foreldre bidrar til å gi barna gode og positive treningsvaner.

Fordelene ved å trene er mange, og timene du legger ned i aktivitet - særlig som ung - kan på en rekke områder ha en avgjørende effekt på helsen din gjennom hele livet. Ikke minst vil det å være vant til å være aktiv, og fokus på å la barnet kjenne gleden ved å bruke kroppen, kunne føre til at fysisk aktivitet blir en viktig vane gjennom hele livet.

Å være i aktivitet vil blant annet redusere risikoen for overvekt og fedme, det vil gi bedre kondisjon og hjertehelse, sunn vekst av bein, leddbånd og sener, forbedret koordinasjon og balanse, bedre mental helse, bedre søvn, større evne til å slappe av - og slik unngå kroniske muskelspenninger - for å nevne noe.

Viktig for vekst og utvikling

At barn får mulighet til regelmessig og variert fysisk aktivitet er avgjørende for at de skal oppnå normal vekst og utvikling av muskelstyrke og motoriske ferdigheter. I tillegg har det stor betydning for skjelettet. Når du trener vektbærende aktiviteter - som å løpe, hoppe og gå, blir skjelettet belastet. Dette gir et sterkere skjelett, på samme måte som det å trene styrke gir deg sterkere muskler. En passiv livsstil fører til tynne knokler, lavt mineralinnhold og redusert styrke. Etter at du har fylt 20 år er beinbygningen din ferdig utviklet. Det vil si at du ikke kan "hente inn igjen" det du eventuelt måtte ha tapt av beinvekst i løpet av årene før dette.

Overvekt i barne- og ungdomsårene vil også føre til at det dannes et høyere antall fettceller enn hos normalvektige. Et høyt antall fettceller er en viktig disponerende faktor for overvekt. Det betyr at uansett hvor mye du slanker deg i voksen alder, så forblir antallet fettceller i kroppen konstant. Dette kan være med på å forklare hvorfor det er så vanskelig å holde vekten etter en slankekur.

Les mer om dette her: Antall fettceller i kroppen utvikles i ungdomstiden

Neste side