Nyhetsartikkel

Best med statiner og trening

En kombinasjon av god fysisk form og statiner, kan øke overlevelsen hos personer med forhøyet kolesterol.

Temaside om Korona
Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Dette ifølge en studie som ble forhåndspublisert på nett i tidsskriftet The Lancet i november 2012.

I studien, hvor 10.043 personer med forhøyet kolesterol ble fulgt i gjennomsnitt i 10 år, fant forskerne at både behandling med statiner og bedre fysisk form, reduserer dødeligheten betydelig og uavhengig av andre faktorer.

Verdifull tilleggsbehandling

Kombinasjonen av behandling med statiner og god treningskapasitet, reduserer dødeligheten betydelig mer enn de gjør hver for seg.

Uavhengig av om de tok statiner eller ikke, hadde de som var i best fysisk form 60-70 prosent reduksjon i dødelighet uansett årsak, sammenlignet med de i dårligst form.

Å behandle med statiner er viktig, men forbedret fysisk form øker overlevelsen betydelig og er en verdifull tilleggsbehandling, eller et alternativ i de tilfellene der statiner ikke kan brukes.

Risikoen for død redusert - også uten statiner

I løpet av en oppfølgingstid på 10 år, døde 2.318 av deltagerne. Hos de som tok statiner var risikoen for død 18.5 prosent, mens hos de som ikke tok statiner var risikoen 27.7 prosent i samme periode. Hos de som tok statiner, ble risikoen for død redusert i takt med økt fysisk form.

De som ble behandlet med statiner, men som var i svært god form, hadde betydelig lavere risiko enn de som ble behandlet med statiner, men var i dårlig fysisk form.

Anbefalingen er ihvertfall klar - dette er nok en god grunn til å trene og være aktiv.

Kilder

Referanser

  1. Kokkinos PF, Faselis C, Myers J, Panagiotakos D, Doumas M. Interactive effects of fitness and statin treatment on mortality risk in veterans with dyslipidaemia: a cohort study. Lancet 2012. www.thelancet.com
  2. Fitness boost effects of statins - Medscape 2012