Nyhetsartikkel

Har du stagnert? Slik kommer du deg videre

Det er helt normalt å oppleve perioder uten fremgang i treningen, og at dietten som fungerte så bra plutselig ikke gir resultater lenger. Hvordan kommer du deg videre om du opplever stagnasjon i dietten eller treninga?

Du startet så godt, med flott fremgang i treningsøvelsene - eller med jevn og god vektreduksjon. Så stopper plutselig alt. Hva gjør du da?

De fleste som trener aktivt, eller som har vært på en slankekur, har opplevd stagnasjon. Det er demotiverende og slitsomt når du har lagt så mye krefter ned i en god treningsplan eller diett. Hvordan kommer du deg videre? Og hvordan kan du redusere sjansen for å møte veggen?

Les også: Er du motivert og klar for trening?

Varier intensiteten

En vanlige årsaker til at treningen stagnerer er overtrening - at man ikke sørger for tilstrekkelig hvile mellom øktene. Mangel på motivasjon og fremgang kan også skyldes for lite trening. Er du usikker på treningsprogrammet du følger, eller har behov for hjelp til å finne et nytt program, kan det være nyttig å få hjelp av en personlig trener til å sette opp et nytt program.

Ofte er problemet at vi ikke trener variert nok. Selv om målet ditt er å løpe halvmaraton, kan du ikke legge opp hver treningsøkt som en langkjøring. Kroppen trenger både variasjon og hvile. Varier for eksempel mellom å trene intervall, bakkeløp og langkjøring. Det samme gjelder andre spesifikke idretter. I de fleste idretter er det muligheter for å variere på lignende måter. Det kan også være nyttig med innslag av andre treningsformer - for eksempel styrketrening.

Les også: Løp hurtigere og tren mindre

Neste side