Nyhetsartikkel

Deilig løpetur i høst- og vintervær

Ikke la kaldt vær stoppe deg fra å være fysisk aktiv og holde deg i form.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Når temperaturen utenfor faller og det blir tidlig mørkt, er det kanskje ikke så lett å ta fram joggeskoene?

Men ikke la høst- og vintervær stoppe deg fra å mosjonere. I denne artikkelen får du tips om hvordan du kan holde på både motivasjonen, varmen og komforten under løpeturen - selv om været er dårlig. Og hva du bør gjøre om forkjølelsen melder seg.

Løpsopplevelsen kan bli bedre om du velger tøy med omhu. Færrest mulig plagg, gjør at det blir mest komfortabelt å løpe.

- Husk at det er luften mellom plaggene som gjelder. Og den luften skal være tørr, da isolerer den best, sier Tor Fauske ved Löplabbet i Oslo.

- Lite klær er best

Fauske ville tatt følgende valg når det kommer til klær nå om høsten:

- Er det en fin og klar høstdag med en temperatur ned mot fem grader, ville jeg kun løpt med et tynt lag både på over - og underkroppen. Løp med minst mulig klær, kanskje med en litt tykkere trøye og en tights eller bukse.

- Er høsten litt strengere med vind og regn med grader fra 1-5, ville jeg valgt det samme som på en finere dag, men med en vindjakke utenpå trøya. Bruker du en jakke med membran, holdes både vind og regn ute. Det finnes løpebukser med en vindtett front på buksa eller tightsen, da beskytter du lårene.

Fauske sier at den viktigste feilen folk gjør er å kle seg for mye. Da blir man svett og våt.

- Ikke bruk bomull, men syntetisk fiber eller ull på overkroppen. Dette er smak og behag. Fordelen med ull er at den holder på varmen selv om man blir våt, sier han.

- Husk at man må tåle å være litt kald i starten av en løpetur, etterhvert blir det varmt og da er det langt mer behagelig å løpe med mindre klær enn mye. Når man står på trappa og det er kaldt, er det lett å ty til en ekstra jakke. Men som sagt, det blir mer komfortabelt når man er i gang.

- Og med hodelykt kan du løpe i favorittløypen i skogen helt til snøen kommer. Løping i mørke er en mektig opplevelse, sier han.

Les også: Mirakelkur for kropp og sinn

Neste side