Nyhetsartikkel

Effekten av raskt vekttap ved kampsport

For mange kampsportutøvere utgjør et raskt vekttap før konkurranse en naturlig del av idretten. Men hva slags innvirkning kan en slik repeterende vektsjonglering ha på helse og ytelse?

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Forfatterne av en studie som ble forhåndspublisert på nett i British Journal of Sports Medicine, i september 2013, undersøkte hvilken effekt det kunne ha for disse utøverne å gå ned opptil fem prosent av kroppsvekten på fem dager.

Kampsport er populære idretter, med millioner av tilskuere på verdensbasis. I de fleste kampsporter organiseres konkurransene etter vektklasser. Dette gjøres for å få mer likeverdige kamper. Likevel vil de fleste kampsportutøvere redusere vekten betydelig i forkant av en konkurranse, for å kunne konkurrere i en lettere vektklasse. Den utstrakte bruken av raske vekttap i forbindelse med konkurranser, har lenge vakt bekymring, og kan til og med bli brukt av barn og unge, skriver forfatterne. Utøverne er normalt tyngre enn konkurransevekten sin. Dermed reduserer de vekten før konkurransene, og tar igjen vekten i løpet av få dager etter konkurransen. En slik gjentatt sjonglering med vekten er forbundet med helseproblemer som fedme, og hos unge - midlertidig veksthemning.

Motstandsdyktige?

Den akutte negative effekten av et raskt vekttap har vært vist i stor utstrekning i studier og inkluderer hormonell ubalanse, ubalanse i kroppens salt- og elektrolyttinnhold, overoppheting, økt belastning på hjerte- og karsystemet, økt nedbrytning av beinmasse, redusert immunforsvar, nedsatt humør og til og med død.

Forfatterne av denne studien ville undersøke om utøvere som stadig gikk ned i vekt og deretter opp igjen, kan tilpasse seg til det, og slik bli motstandsdyktige for de negative effektene som slik raskt vekttap kan ha på treningskapasitet og ytelse. I denne studien var alle deltagerne menn.

Det man tidligere har sett, er at både den anaerobe og den aerobiske kapasiteten svekkes betydelig ved et raskt vekttap. Dette gjelder dersom utøverne ikke har tid til å fylle opp med karbohydrater og væske etter innveiing. De som rekker å fylle opp lagrene på nytt, ser ikke ut til å få noen nevneverdig effekt på ytelsen.

Kompenserer i timene før konkurransen

At ytelsen ikke blir svekket, ser altså ut til å være fordi vekttapet blir kompensert for i løpet av de få timene utøverne har etter innveiing. Faktisk kan energi- og karbohydratinntaket i løpet av de fire timene være betydelig høyere enn det totale inntaket på en gjennomsnittsdag på diett.

Forfatterne konkluderer med at de ikke fant noen forskjeller i ytelse på grupper med kampsportutøvere, der den ene gikk raskt ved i vekt før konkurranse, mens den andre gruppen ikke gjorde det. Dette antyder dermed at gjentatt vektsjonglering ikke fører til at mannlige utøvere blir mer motstandsdyktige mot de effektene raskt vekttap kan ha på ytelse. Større vekttap enn fem prosent av kroppsvekten kan muligens gi svekket ytelse selv om man har tid til å spise før konkurransen. Forfatterne mener at det bør forskes mer på dette temaet, både effekten av større vekttap, og hva slags innvirkning slik vektsjonglering har på kvinnelige kampsportutøvere.

Kilder

Referanser

  1. Mendes SH, Tritto AC, Guilherme JPLF, Solis MY,Vieira DE, Franchini E, Lancha AH, Artioli GG. Effect of rapid weight loss on performance in combat sport male athletes: does adaptation to chronic weight cycling play a role? . BJSM 2013. bjsm.bmj.com