Nyhetsartikkel

Effekten av ti tusen skritt om dagen

Er du en av dem som hver dag forsøker å gå 10 000 skritt? Nye studier viser hvorfor det er smart å gjøre nettopp det.

Du har sikkert hørt at du helst bør gå 10 000 skritt hver dag. Men har det noe for seg? Og hvorfor er den magiske grensa 10 000 skritt?

Er det slik at 10 000 skritt om dagen er nok til å holde oss i god form og forebygge sykdom?

Ifølge to studier, den ene publisert i Jama Neurology1 og den andre i JAMA Internal Medicine2, er svaret ja. 

Les studien i Jama Neurology og JAMA Internal Medicine

Forebygger sykdom

Å gå rundt 10.000 skritt om dagen er knyttet til mindre hjertesykdom, hjerneslag og hjertesvikt, 13 typer kreft og demens, skal vi tro resultatene fra de to studiene.

Studien fra Jama Internal Medicine viser at hvis intensiteten på aktivitet øker, øker også fordelene og gir mindre risiko for hjertehendelser og kreft. Denne studien fant også at for hver 2000 trinn om dagen, kan risikoen for tidlig død reduseres.

Demens og antall skritt

Studien publisert i Jama Neurology omhandler skritt og demens. Den viser at du ikke trenger å ta så mange skritt for å få helsemessige fordeler. Men forskerne konkluderer med at et høyere antall skritt er forbundet med lavere risiko for demens.

Funnene tyder på at i underkant av 10 000 skritt per dag kan være optimalt med tanke på å redusere demensrisiko. Hvis aktiviteten utføres med høy intensitet, blir fordelen enda sterkere.  

Studiene konkluderer med at prinsippet med å gå 10 000 trinn hver dag er en god måte å forholde seg til fysisk aktivitet på. Det er et godt mål for de som ikke har en struktuert treningshverdag. 

Kilder

Referanser

  1. Cruz B, Ahmadi M, et.al. Association of Daily Step Count and Intensity With Incident Dementia in 78 430 Adults Living in the UK. JAMA Neurol. 2022. jamanetwork.com
  2. Cruz B, Ahmadi N M, et.al. Prospective Associations of Daily Step Counts and Intensity With Cancer and Cardiovascular Disease Incidence and Mortality and All-Cause Mortality. JAMA Intern Med 2022. jamanetwork.com
  3. WebMD, Turns Out There Is Something Special About 10,000 Steps a Day, 2022 www.webmd.com