Nyhetsartikkel

Energisk trening og tid på dagen - hvordan spiller det inn på humøret?

Hvordan påvirkes humøret av å trene til «feil» tid?

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Tid på dagen og fysisk aktivitet kan påvirke humøret. I en studie som ble publisert i Chronobiology International1 i februar 2019, har forfatterne sett på hvordan fysisk aktivitet påvirker humøret avhengig av når på dagen det trenes.

De fleste foretrakk morgentrening

Deltagerne i studien var 94 personer i 24-38 års alder som ukentlig trente fire økter på cirka en time. Deltagerne fylte ut spørreskjema der de oppga hvordan humøret deres var før og etter en times CrossFit-økt. Denne økten fant sted enten på morgenen – fra 06.30 eller 07.45, eller på kvelden – fra 19.30 eller 20.45. Basismålingen ble gjort i forhold til det tidspunktet vedkommende trente på til daglig - om morgenen, utpå dagen eller om kvelden. I gruppen var det bare noen få som til vanlig foretrakk å trene om kvelden, de fleste foretrakk morgentrening.

Les også: Styrketrening - trene morgen eller kveld?

Deltagelse i Crossfit-treningen ga bedre humør. Å trene om morgenen økte humøret hos de som vanligvis foretrakk å trene senere på dagen eller om kvelden, til nivåene de i morgengruppen hadde.

Intens trening kan hjelpe på humøret

Forfatterne konkluderer med at å delta i en intens treningsøkt, som for eksempel CrossFit, kan kompensere for den negative effekten som følger med å trene til en tid på dagen man selv ikke oppfatter som optimal.

Kilder

Referanser

  1. Sławińska M, Stolarski M, Jankowski KS.. Effects of chronotype and time of day on mood responses to CrossFit training.. Chronobiol Int 2019; 36 (2): 237-249. www.ncbi.nlm.nih.gov