Informasjon

Fotball er bedre trening enn jogging

Her er gode nyheter for alle fotballgale.

Gode nyheter for alle fotballgale - ny forskning viser at fotball kan være bedre trening enn jogging. Men da holder det ikke å se på.

Et forskningsprosjekt som er utført i et samarbeid mellom Københavns Universitet, Rigshospitalet og Bispebjerg Hospital viser at det å spille fotball er bra for helsa. Faktisk kan det å spille fotball være sunnere enn å jogge.

Forskerne bak studien fulgte tre grupper med utrente menn i 20-40 årsalderen. Den ene gruppen spilte fotball i en time tre ganger i uken, den andre gruppen jogget, mens den tredje gruppen var en kontrollgruppe som ikke trente noe.

Fotballgruppen fikk best effekt av treningen

Over en periode på tre måneder fikk deltagerne testet sin fysiske form (fitness ratings), og de fikk målt muskelmasse og fettprosent, insulinresistens og balanse.

Etter 12 uker hadde fotballgruppen mistet 3,5 kilo fett og lagt på seg mer enn to kilo ekstra muskelmasse. Joggerne hadde mistet to kilo fett, men hadde ingen endring i muskelmassen. Begge treningsgruppene hadde forbedret blodtrykk, insulinsensitivitet og balanse.

Forskerne tror at det er de mange vekslingene mellom å gå, løpe og spurte som gir fotballspillerne denne fordelen. Når du spiller fotball bruker du alle muskelfibrene, mens du bare bruker de langsomme muskelfibrene når du jogger.

- Synes litt synd på deg selv når du jogger

Fotballgruppen syntes ikke treningen var særlig slitsom, mens joggerne opplevde sin trening som tøff. De opplevde treningen som tung, selv om de beveget seg i samme gjennomsnittstempo som fotballspillerne.

- Jeg tror det er fordi du fokuserer mer på deg selv når du jogger, og synes litt synd på deg selv. Når du spiller fotball tenker du ikke på det. Da har du det gøy og er oppslukt av spillet, sier Peter Kastrup, en av forskerne bak studien i en artikkel publisert på nettsidene til Københavns Universitet.

Vil du vite mer?