Intervju

Fra sengeliggende med fibromyalgi til norgesmester

Hun lå flere år på sofaen med sterke smerter på grunn av fibromyalgi og leddgikt. Men en dag bestemte hun seg. I 2016 ble Trine Sakslund (bildet) norgesmester under NM i kroppsbygging og fitness.

Temaside om Korona
Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- For seks år siden fikk jeg vondt i ryggen og hendene – det var der det startet. Smertene ble stadig verre og hendene og fingrene sluttet å fungere. Ingen skjønte hvorfor det skjedde, og jeg ble 100 prosent sykemeldt, sier Trine Sakslund til NHI.no.

- Jeg gikk på smertestillende og fikk beskjed fra legen min at jeg måtte slappe av og gå turer. Jeg ble også testet for alt, men det ble ikke funnet noen årsak til smertene – som vandret rundt i kroppen, forteller hun.

Da Sakslund fikk barn nummer to etter noen år, ble det enda verre.

- Jeg lå bare på sofaen, hadde ingen energi, brukte mye morfin og hadde så inni granskauen vondt, sier hun.

På grunn av smertene i korsryggen, mistet hun kontroll på beina, og ramlet stadig ned trappene.

Ingen livskvalitet

Livet på sofaen var et særdeles dårlig liv. Hun så seg selv som ufør før fylte 30. Men for to år siden bestemte hun seg for at livet skal ha mer å by på enn smerter og morfin.

- Jeg startet med å stille meg selv spørsmålet: hva kan jeg gjøre annet enn å spise smertestillende? Jeg googlet til jeg ble grønn og begynte å forske selv. På dette tidspunktet følte jeg at jeg hadde null livskvalitet, jeg orket ikke noen ting og hadde i grunnen ikke lyst til å være i livet i det hele tatt. Du råtner innvendig av å ligge på sofaen så lenge, forteller Sakslund.

- Først begynte jeg å lete etter forskning på fibromyalgi og leddgikt. Jeg hadde før jeg ble syk elsket å være i aktivitet og ville tilbake til dette, sier hun.

Hun startet med å trene rolig to ganger i uka - og fant et treningsprogram for hvordan hun kunne trene hele kroppen.

- I begynnelsen tok de to treningsøktene all min energi, det gjorde voldsomt vondt og jeg holdt på å gi opp. Men jeg gjennomførte. Så dro jeg hjem og kollapset på sofaen til resten av familien kom hjem.

Etter hvert kunne hun begynne å øke mengden trening.

Neste side