Nyhetsartikkel

Godt trent - men inaktiv

Mange undrer seg over hvorfor de ikke går ned i vekt, selv om de trener mye. Kanskje er forklaringen at du rett og slett er inaktiv.

Temaside om Korona

Til tross for at du selv synes du trener både mye og hardt, er det ikke sikkert at du er så aktiv som du tror du er.

Mange treningsfantaster tror de forbrenner langt flere kalorier enn de faktisk gjør. Årsaken er at de tilbringer mesteparten av dagen i ro. Tilsynelatende svært aktive mennesker viser seg å være inaktive utenom treningsøktene, skriver forfatteren av en artikkel som ble publisert av American College of Sports Medicine i 2010.

Les også: Er du like aktiv som en hestejente?

De fleste sitter for mye - også de som trener

Hverdagen til de fleste godt trente mennesker består i å kjøre til jobben, sitte mesteparten av arbeidsdagen, kjøre til treningssenteret og trene i 45-90 minutter, kjøre hjem, spise middag, vandre fra kjøkkenet til stuen hvor man bikker seg ned på sofaen og ser på TV i et par timer - gjerne ledsaget av inntak av snacks og god drikke, før man avslutter med å rusle til sengs.

Selv konkurranseutøvere som trener to ganger om dagen, tilbringer ofte resten av dagen i hvile og restitusjon.

I følge en studie sitter vi i gjennomsnitt 9.3 timer per dag. Selv om du er i god fysisk form, er ikke dette sunt. Jo mer vi sitter, jo høyere blir risikoen for hjertekarsykdom og en tidligere død. Med andre ord er det ikke nok å trene for å forlenge livet - du må også sitte mindre.

Aktive eldre lever lenger

Ny teknologi gjør oss fetere

Ny teknologi gjør at vi sparer en hel masse energi. Det er mye vi i dag løser ved å trykke på et par knapper, som før medførte stort energiforbruk. I dag koster det oss få kalorier å vaske klær, klippe gress, åpne garasjedører, sveive ned bilvinduet, tørke klær, eller spørre kollegaen om hjelp. E-post, tørketromler, robotstøvsugere og fjernkontroller løser det meste.

En studie som så på resultatet av at en gruppe stillesittende mennesker begynte å mosjonere en time per dag, fant at disse, til tross for den tilførte treningsøkten, ikke gikk ned i vekt. Årsaken var at de kompenserte for den forbigående økningen i energiforbruket ved å sove og slappe av mer gjennom resten av dagen.

Forskjellen på de som trener og spiser mye uten å legge på seg, og de som trener og legger på seg hvis de skal spise like mye, er hvor rastløse de er, og hvor mye energi de bruker totalt i løpet av dagen.

Slik øker du forbrenningen

Rastløshet avgjørende for vekten vår

Nettopp dette er resultatet av en studie som ble utført ved den amerikanske Mayoklinikken i 20051. Forskerne bak studien fant at det ikke er antallet timer nedlagt på treningsstudioet som er avgjørende for vekten vår, men hvor rastløse og fysisk aktive vi er på det jevne. Å trave rundt, fikle med ting og generelt være mer urolig og rastløs, kan se ut til å spille større rolle enn trening.

Forskerne fant at de overvektige deltagerne i gjennomsnitt satt i to og en halv time mer per dag, enn de slanke deltagerne i studien. Dette førte til at de overvektige deltagerne forbrente 350 kalorier mindre enn de slanke deltagerne - per dag. Dersom de overvektige deltagerne hadde økt hverdagsaktiviteten slik at de ble like aktive som de slanke, ville denne økningen ført til et vekttap på 15 kg i løpet av ett år. Dersom vi hadde hatt det samme aktivitetsnivået som vi hadde for 50 år siden, ville dagens fedmeproblem kunne løses, mener forskeren som ledet studien.

Med andre ord: hopp, dans, vri deg på stolen, gå til nabokontoret for å gi en beskjed fremfor å sende den på e-post, sykle til jobben, vask bilen selv, heng klesvasken ut til tørk, dans med ungene, la postkassen henge på stativet som ligger 100 meter bortenfor huset fremfor å henge den på husveggen - gjør det du kan for å øke hverdagsaktiviteten.

Kroppen er ikke skapt for hvile, den er skapt for å brukes!

Vil du vite mer?

Kilder

Referanser

  1. Levine JA, Lanningham-Foster LM, McCrady SK, Krizan AC, Olson LR, Kane PH, Jensen MD, Clark MM.. Interindividual variation in posture allocation: possible role in human obesity.. Science 2005; 307(5709): 530-1.
  2. American College of Sports Medicine: Fit society page, winter 2009-2010. www.acsm.org
  3. Does the Built Environment Influence Physical Activity?: Examining the Evidence -- Special Report 282 www.nap.edu