Informasjon

Hjerte, blodkar og trening

Hvordan fungerer hjertet under treningen?

Hjertet er ansvarlig for å tilføre energi til de flere trillioner av celler vi har i kroppen, men hvordan foregår egentlig denne prosessen?

Hjertets oppgaver ved trening

Hjertet og det tilhørende blodsystemet utfører en mengde livsviktige funksjoner for kroppen din. Det transporterer oksygen til cellene og fjerner CO(karbondioksyd), avfallsprodukter fra forbrenningen, og transporterer hormoner til det tilsiktede organet. I tillegg hjelper det å ivareta kroppstempraturen og bevarer kroppens syrebase-balanse. Folk flest er i stand til å utføre lette aktiviteter, som tilsvarer det å gå 4 km/t, uten å legge noe ekstra stress på hjerte- og lungesystemet. Når du utfører mer intens trening, så øker musklenes behov for oksygen mange ganger. Hjertet ditt blir presset til å jobbe hardere og raskere. Mengden blod som hjertet pumper ut, og oksygenet som kroppen forbruker, øker i direkte proporsjon til den mengde arbeid muskulaturen din utfører. Hvor godt kroppen din fungerer i det daglige, avhenger av din fysiske form.

Pulsårene (arteriene) som tilfører musklene dine blod, utvides når du er fysisk aktiv og øker tilgangen på energi gjennom større blodtilstrømning. Samtidig øker hjertets slagkraft slik at det klarer å pumpe blodet raskere rundt i systemet. Arteriolene (de små pulsårene) i huden din utvider seg og øker blodsirkulasjon i huden. Dette omfatter kapillærsystemet (hårrørsårene), som er de minste blodårene i kroppen og som er ansvarlige for å fordele oksygenrikt blod fra arteriene til de vevene som har behov for næring. De kapillærene som er nære overflaten av huden, hjelper til å skille ut overskuddsvarme fra kroppen din når du trener. Fordamping av svette øker varmeutskillelsen. Disse funksjonene er spesielt viktige når temperaturen og luftfuktigheten rundt deg er høy.

Når arteriene dine utvider seg, så begynner venene (de blodårene som fører blodet tilbake til hjertet) å trekke seg sammen i de områdene som er lengre unna midtpunktet i kroppen. I hvile så "lagrer" venesystemet omtrent 65% av kroppens blod ved at de store venene er utvidet. En slik form for lagring gjør ekstra blod lett tilgjengelig når belastningen på hjertet og musklene dine øker under fysisk aktivitet. Kroppen din prioriterer fordelingen av blod ved å begrense mengden som sendes til nyrene, leveren, fordøyelsessystemet, og andre organer som ikke har umiddelbart behov for blodtilstrømning under trening.

Et sterkt hjerte gir bedre utholdenhet

Gjennom regelmessig aktivitet så vil kroppen din respondere på treningen med å effektivisere sirkulasjonssystemet ditt slik at det øker din hjerte-lunge kapasitet. Kroppen din produserer mer plasma, blodvæske, som er en saltvannsvæske som transporterer sukker og næring til cellene og som fjerner avfallsstoffer. Siden plasma er en hovedkomponent i blodet (blodcellene utgjør resten), blir dermed et større volum av blod tilgjengelig for å pumpes rundt i kretsløpet. Det betyr også at blodet blir tynnere, noe som minsker motstanden det møter når det sirkulerer gjennom årene våre. I tillegg er hjertekamrene (ventriklene) i stand til å tøyes og dermed utvides. Dermed kan mere blod skyves ut av hjertet med større kraft ved hvert hjerteslag. Over tid vil hjertemuskelfibrene øke i størrelse i tillegg til at hjertet blir sterkere. Dessuten vil kapillærnettverket i musklene og hjertet – øke i omfang. Disse nye blodkarene tjener to viktige funksjoner:

  • De tilfører musklene mer oksygenrikt blod
  • Siden det blir flere blodkar, så betyr dette at hjertets kraftige pumpekammer - venstre hjertekammer - får mer blodforsyning og dermed bedre energitilførsel, noe som setter hjertemuskulaturen i stand til å pumpe blod på en mer effektiv måte

Fordelene du oppnår ved en mer effektiv hjertepumpefunksjon, er at du klarer å gjøre mer arbeid med mindre innsats.

Flere veier til Rom?

Det økte behovet for oksygenrikt blod som oppstår under moderat (aerob) fysisk trening, øker mengden og størrelsen på blodårene som forsyner selve hjertemuskulaturen med oksygen og energi. Dette øker hjertestyrken og virker beskyttende på hjertet. Hvis en arterie som gir energi til hjertet blir blokkert (koronarsykdom), så er det mindre risiko for skade på hjertemuskulaturen hos veltrente individer siden det finnes alternative blodårer som kan overta for den som er blokkert. Slik kan det unngås at det oppstår hjerteinfarkt. Økningen i oksygenopptak og andre fordeler ved trening gir også noe beskyttelse mot mulige skadelige forstyrrelser i hjerterytmen.