Nyhetsartikkel

Hva gjør hverdagsaktiviteten med helsa?

Du trenger ikke trene systematisk for å få god helseeffekt.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Om du ikke legger ut på joggetur, trener fotball eller trener på et treningsstudio, kan en aktiv livsstil være like gunstig for helsen din.

Les også: Godt trent - men inaktiv

En studie som er publisert i American Journal of Health Promotion i 2013, har vist at korte aktiviteter i hverdagen har samme helsebringende effekt som systematisk trening1.

Tenk gjennom dagen din

- Våre resultater tyder på at en aktiv livsstil kan være like gunstig som strukturert trening når det kommer til helseeffekten, sier en av forskerne bak studien, Paul Loprinzi, i en nyhetsmelding fra Oregon State University.

Les også: Aktivitet på arbeidsplassen

Utfører du små økter med fysisk arbeid i løpet av dagen, som å rake løv, måke snø, klippe plenen, vaske huset eller gå trappene, kan dette altså i like stor grad være med på å forebygge metabolsk syndrom, høyt blodtrykk og høyt kolesterol som det å trene for treningens skyld.

Selv om aktiviteten bare varer et par minutter i gangen, kan det være like gunstig som fysisk trening – om man klarer å være i aktivitet i 30 minutter til sammen i løpet av dagen.

Forskerne oppfordrer oss til å tenke gjennom hverdagen vår. Kan vi gå mens vi snakker i telefonen? Ta trappen i stedet for heisen? Bruke en gressklipper du må skyve i stedet for en du sitter på? Gjøre noen styrkeøvelser på gulvet om du likevel skal se på TV? Gå en tur mens barna er på trening, i stedet for å sitte på tribunen og se på?

- Vi oppfordrer folk til å oppsøke muligheten for litt aktivitet i hverdagen, sier Loprinzi.

Les også: Tøff trening best for blodtrykket

Lik risiko

Ifølge britiske National Health Service (NHS) er dette en godt gjennomført studie som har målt fysisk aktivitet på mer enn 6000 voksne mellom 18 og 85 år. I tillegg har de målt ulike helsemarkører som blodsukker, blodtrykk og fettprosent i blodet, som er kjente risikofaktorer for for eksempel type 2 diabetes og hjertesykdommer.

Forskerne fant ut at blant dem som ikke trente regelmessig, holdt 43 prosent av deltagerne seg aktive i mer enn 30 minutter om dagen i form av korte aktivitetsøkter. Bare 10 prosent av deltagerne var fysisk aktive i lengre perioder per dag.

Risikoen for å utvikle metabolsk syndrom var omtrent den samme for disse to gruppene.

Men når det kommer til vekt, var det anderleldes: De som trente systematisk, hadde lavere KMI enn de som var aktive i kortere peridoder i løpet av dagen.

Les også: Trening hindrer ugunstig vektøkning

NHS oppsummerer studien med at om du ikke har råd eller lyst til å være medlem på et treningsstudio, eller ikke har tid til å trene, kan en aktiv livsstil i hverdagen gi store helsemessige fordeler.

Les også: Turgåing som trening

Kilder

Referanser

  1. Loprinzi PD, Cardinal BJ. Association Between Biologic Outcomes and Objectively Measured Physical Activity Accumulated in >10-Minute Bouts and <10-Minute Bouts. American Journal of Health Promotion 2013.