Nyhetsartikkel

Koffein før trening kan øke forbrenningen

Å drikke sterk kaffe på tom mage en halv time før kondisjonstrening, kan bidra til økt fettforbrenning.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Effekten av koffeinet er større ved trening på ettermiddagen enn ved trening om morgenen.

Dette ifølge en studie som ble publisert i International Society of Sports Nutrition i mars 20211.

Ergogene, prestasjonsfremmende, hjelpemidler er stoffer eller utstyr som forsterker energiproduksjonen, energibruk, restitusjon og som gir idrettsutøver en konkurransemessig fordel. Tallrike produkter hevdes å fremme styrke og utholdenhet i sport.

Koffein og prestasjon

Koffein brukes av både utholdenhets- og styrkeutøvere som et prestasjonsfremmende hjelpemiddel. Det står ikke på dopinglisten nå, men før 2004 var det oppgitt en grenseverdi på koffein i WADAs dopingliste. Etter at koffein ble fjernet fra dopinglisten, har koffeinkonsentrasjonen i urinen til særlig utholdenhetsutøvere, økt. Lave til moderate doser koffein kan øke utholdenheten, skriver forfatterne i introduksjonen. Basert på tidligere funn i andre studier hadde forfatterne en hypotese om at koffeinet ville virke inn på fettforbrenning og maksimalt oksygenopptak.

Les også: Prestasjonsfremmende midler og idrett

I en uttalelse om studien sier en av forfatterne at en vanlig anbefaling for å øke fettforbrenningen er å trene på tom mage om morgenen. Denne påstanden mangler vitenskaplig basis, ettersom det er uvisst om økningen er på grunn av treningen om morgenen, eller fordi man er uten mat i lengre tid.

Ekstrakt av grønne kaffebønner

Deltagerne i den aktuelle studien var 15 menn med gjennomsnittsalder på 32 år. De fullførte en treningstest fire ganger med syv dagers intervaller. Deltagerne inntok tre milligram (mg) ekstrakt av grønne kaffebønner per kilo kroppsvekt (tilsvarende sterk kaffe) eller placebo som ble løst ut i vann. Væskeinntaket var trippel-blindet - verken utøveren, den som ga behandlingen og den som målte effektene, visste om væsken innholdt koffein eller ikke.

Deltagerne fullførte treningsøktene i tilfeldig rekkefølge og inntok koffein eller placebo 30 minutter før hver treningsøkt, som besto av sykkeltrening. Treningen ble gjennomført klokken åtte om morgenen eller fem om ettermiddagen.

Forskerne standardiserte forholdene før hver test, inkludert hvor lenge det var siden forrige måltid, forbruk av sentralstimulerende midler og fysisk trening. De målte fettforbrenning, maksimalt oksygenopptak og treningsintensitet.

Best effekt på ettermiddag

Sammenlignet med placebo økte koffeinet fettforbrenningen med 11 prosent om morgenen og 29 prosent om ettermiddagen. Koffeinet økte treningsintensiteten med 11 prosent om morgenen og 13 prosent om ettermiddagen. Maksimalt oksygenopptak var også høyere på ettermiddagen.

Forfatterne konkluderte med at koffeininntak og trening med moderat intensitet på ettermiddag, ga det beste utgangspunktet for de som ønsket å øke fettforbrenningen under trening. 

Kilder

Referanser

  1. Ramirez-Maldonado M, Jurado-Fasoli L, del Caso J, Ruiz JR, Amaro-Gahete FJ. Caffeine increases maximal fat oxidation during a graded exercise test: is there a diurnal variation?. J Int Soc Sports Nutr. 2021. jissn.biomedcentral.com