Nyhetsartikkel

Korte treningsøkter med høy intensitet best for et langt liv

Korte økter med hard trening som gjør at du må hive etter pusten, er bedre enn lengre, moderat trening. Det viser resultatene fra en ny studie publisert i det medisinske tidsskriftet JAMA.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Å trene hardt og jevnlig er den beste måten å leve et langt og sykdomsfritt liv på. Det konkluderer forskerne bak en ny studie publisert i tidsskriftet JAMA med.

Les hele rapporten her

Studien er gjennomført i Australia og inkluderer mer enn 200 000 mennesker i alderen 45 til 75 år som forskerne fulgte i seks år.

Vi vet fra før at fysisk aktivitet gir betydelige helsegevinster og er forbundet med lengre levetid.

Myndighetene anbefaler voksne og eldre om å være fysisk aktive minimum 150 minutter moderat intensitet per uke eller minimum 75 minutter med høy intensitet per uke.

Anbefalingen kan også oppfylles med kombinasjon av moderat og høy intensitet. For eksempel 90 minutter med moderat intensitet og 30 minutter med høy intensitet.

Men forskning som har undersøkt om hvilken type aktivitet som er best, har gitt ulike resultater. I denne studien ønsket altså forskerne å undersøke moderat aktivitet i forhold til aktivitet med høy intensitet, og se hva som ga de beste helsemessige fordelene.

Les også: Turgåring osm trening

Det er et poeng at om forskningen viser at harde økter er best, har også mennesker som trener hardøkter, en tendens til å drive mer fysisk aktivitet generelt.

I denne studien forsøkte forskerne å ta hensyn til denne faktoren, og ville undersøke om høy aktivitet er bedre enn moderat aktivitet ved å korrigere for en rekke ulike faktorer som kan påvirke resultatene.

Les også: Mosjon og hjertesykdom

Tung pust var best

gruppetrening

De harde og korte treningsøktene ga altså fordeler, og det både for middelaldrende menn og kvinner, og også for folk med vektproblemer og tidligere hjertesykdom.

I forbindelse med studien spurte forskerne deltagerne om hvor fysisk aktive de var, og hvor intens aktiviteten var. Deltagerne ble fulgt opp i over seks år, og de som døde i løpet av forskningsperioden, ble identifisert.

Les også: Tren - og bli glad og gammel

Forskerne analyserte hvor stor andel av den totale mengden fysisk aktivitet (både moderat og kraftig) til de ulike deltagerne som kunne klasifiseres som anstrengende - og hvordan dette hadde innvirkning på risiko for død.

Jogge, sykle og drive aerobic var gjerne harde økter, mens rolig svømming, hagearbeid og tennis med venner gikk under moderat. De som døde mellom starten av studien og juni 2014 ble identifisert gjennom det såkalte New South Wales Registry. Følgende faktorer som kan påvirke resultatene uønsket, og som forskerne tok hensyn til, var:

Total treningsmengde, alder, kjønn, utdanningsnivå, sivilstatus, bosted (urban eller rural,) KMI, fysisk funksjon (om personen hadde noen fysiske begrensninger), røykestatus, alkoholforbruk og forbruk av frukt og grønnsaker.

Les også: Trening - hvordan komme i gang

Neste side