Nyhetsartikkel

Kun ett minutt fysisk anstrengelse gir stor helseeffekt

Korte, men svært anstrengende aktiviteter i bare ett minutt per gang om dagen kan gi en stor nedgang i risikoen for hjerte- og karsykdom og kreft.

Det viser en studie i Nature Medicine1 som er publisert i desember 2022.

Aktiviteten kan være å gå raskt i ei trapp, løpe til bussen, eller husarbeid med høy intensitet. Poenget er at aktiviteten skal være anstrengende og vare i ett minutt eller to – noen ganger om dagen.

Dette kan ifølge forskere ved universitetet i Sidney gi en stor helseeffekt.

Tilfeldig fysisk aktivitet

Forskerne har samlet inn aktivitetesdata i en periode på sju år fra 25 000 mennesker i Storbritannia som ikke trente regelmessig. Innsamlingen av data foregikk ved at deltagerne brukte et arbåndsur som målte all aktivitet. 

Dermed kunne forskerne konkludere med at enhver aktivitet registrert av denne gruppen var tilfeldig fysisk aktivitet gjort som en del av hverdagen. Forskerne fikk også tilgang til helsedata og fulgte deltagerne i sju år.  

Deltagerne som registrerte tre eller flere daglige hendelser med intensiv aktivitet, hadde omtrent 50 prosent redusert risiko for død på grunn av sykdom i hjerte og kar, og om lag 40 prosent redusert risiko for død av kreft og andre årsaker, sammenlignet med de av deltagerne som ikke hadde slik type aktivitet.

Helsefordelene ble større jo lengre den intensive aktiviteten varte. Noe som tyder på at jo mer jo bedre. 

Krever lite tid og penger

I omtalen av studien på nettsidene til universitetet i Sidney2, understreker forskerne at man ikke trenger å tilbringe timer på treningsstudioet for å forbedre helsen sin.

Å øke intensiteten i noen av de daglige gjøremålene - en kort stund - krever ikke mer tid. Det krever heller ingen forberedelser, klubbmedlemskap, eller spesielle ferdigheter. Det innebærer kun å øke intensiteten mens du går eller legger energi inn i husarbeidet.

Dette er en observasjonsstudie, noe som betyr at man ikke kan fastslå årsak og virkning. Men ifølge forskerne selv har de gjort strenge statistiske tiltak for å minimere muligheten for at resultatene forklares av forskjeller i helse mellom deltakerne.

Kilder

Referanser

  1. Stamatakis E, Ahmadi M N, et.al. Association of wearable device-measured vigorous intermittent lifestyle physical activity with mortality. Nature Medicine 2022. www.nature.com
  2. University of Sidney, One-minute bursts of activity during daily tasks could prolong your life, finds study, 2022 www.sydney.edu.au