Nyhetsartikkel

Løpetid i Norge

En ny løpebølge skyller over landet.

Temaside om Korona
Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Mange husker 80-tallet og alle de nyfrelste løperne. Nå er joggebølgen her på nytt. I år vil flere enn på mange år delta i mosjonsløp, og det går mot rekorddeltakelse i Oslo maraton.

- Vi merker oppgangen litt tidligere enn andre, og har sett en økning siden 2003, sier daglig leder Kjell Vigestad i Kondis - medlemsorganisasjonen for utøvere av kondisjonsidrett.

Les også: Kom i gang med løpingen

Alle idretters mor

Siden 2003 har medlemstallet i Kondis økt med 40 prosent. Det gir en pekepinn på at interessen for å ta på løpeskoene er stigende og at løping ikke lenger er et 80-talls fenomen.

En undersøkelse TNS Gallup nylig gjorde for Löplabbet, viser at over halvparten av alle nordmenn løper regelmessig. Av de som løper, sier 2 av 10 at de løper 3 ganger i uken eller mer.

- Men vi må huske på at løping er alle idretters mor. Det er få idrettsgrener som ikke involverer løping, så disse tallene er relative, sier Vigestad til NHI.no.

Feil fokus

Og mens gjennomsnittsalderen på løperne langs landeveien har økt i takt med at joggebølgen på 80-tallet stadig ble fjernere, er det nå også en endring i hvem som løper: Kvinner og unge jenter deltar i mosjonsløp og blir hekta på løping.

At den brede interessen for løping som mosjonsidrett falt mot midten av 90-tallet, mener Vigestad har flere grunner. En av dem er den negative omtalen en del mosjonsløp fikk i mediene. Det svært så populære Grethe Waitz-løpet fikk stempel som fyllefest og et lite kultivert arrangement.

Les også: Slik trener du intervalltrening

En løpetur før morgenstellet

- På 90-tallet var det ingen nedgang i løpeinteressen i andre land. Norge er det eneste vestlige landet som ikke har fulgt den internasjonale trenden, men nå virker det som det negative fokuset er glemt, sier Vigestad.

Les også: Skader og medisinske problemer i utholdenhetsidretter

At løpegleden nå ser ut til å øke igjen, tror han handler om helsegevinsten. Det er et effektivt middel mot dagens velferdsproblem og det er en treningsform som skapt for travle dager.

Les også: Overvekt og fysisk aktivitet

- Og tar du løpeturen før du dusjer om morgenen, har du nesten ikke tapt tid, sier han.

Les også: Motivasjon og tid til trening

Rekorddeltagelse i Oslo maraton

I våre naboland har man sett trenden en stund: Populære mosjonsløp både i Sverige og Danmark er blitt utsolgt på kort tid. I Danmark er det flere som løper nå enn under storbølgen på 80-tallet. Også i USA er løping stort. Nå skjer det samme i Norge.

I fjor måtte Oslo maraton avvise deltagere. Arrangementet som for få år siden lå i dvale på grunn av manglende interesse, måtte i fjor sette et tak på 11000 deltagere.

I år går det mot rekorddeltakelse i hovedstadsløpet. I midten av april, var det allerede 5000 påmeldte. I fjor ble samme antall påmeldte nådd i slutten av juni.


Les også: Løp hurtigere på trening

Vil du vite mer?