Informasjon

Må vi drikke under trening?

Trenger vi drikke når vi trener?

Temaside om Korona

I en serie artikler har British Medical Journal endevendt sportsdrikkebransjen.

Drikk i god tid før du blir tørst. Du har sikkert hørt det før. Å drikke under trening er blitt en sannhet blant de fleste som driver fysisk aktivtet, men ifølge nye forskningsrapporter kan dette være en sannhet med modifikasjoner.

Salget av sportsdrikker i USA er på 1,5 milliarder dollar, og forventes å øke til to milliarder dollar innen 2016. Det medisinske tidsskriftet British Medical Journal (BMJ) satte i juli søkelyset på sportsernæringsprodukter. Tidsskriftet laget en pakke med sju forskningsrapporter.

Artiklene peker blant annet på de tette båndene mellom produsentene av sportsdrikker, forskere og den medisinske verden.

Vann er best

Må mosjonister aktivt sørge for å helle innpå med væske under trening, eller holder det å stole på sin egen tørst? Og er det nødvendig å drikke væske som inneholder salter, sukker og tilsetningsstoffer?

Les også: Hva er tørste?

Konklusjonen er at man kan drikke når man er tørst. En gjennomgang av forskning på prestasjoner og sportsdrikker, viser at det ikke finnes gode vitenskapelige bevis på sportsdrikkenes effekt. Deborah Cohen skriver i artikkelen "The truth about sportdrinks" at gjennom BMJs sin analyse av dagens forskning på idrettsprestasjoner, bør man konkludere slik: folk bør utvikle egne strategier for karbohydratinntak gjennom prøving og feiling. I tillegg skriver hun at på grunn av det høye sukkerinnholdet i sportsdrikker, bør barn frarådes å drikke sportsdrikker.

De fleste som trener, både trimmere og supermosjonister, har en innebygd forståelse av at man bør drikke rikelig under trening og fysisk aktivitet. Ifølge en av BMJ-artiklene, blir man stadig påminnet at man må drikke væske under trening. Men hvor kommer denne stadige påminnelsen fra?

Når det gjelder dehydrering, finnes det ingen forskning som viser at man behøver sportsdrikke for å holde seg hydrert.

Les også: Dette er dehydrering

Neste side