Nyhetsartikkel

Ny statistikk om maratonløperne

Skal du løpe som en helt gjennomsnittelig norsk maratonløper, bruker du 3.58 timer hvis du er mann og 4.25 timer om du er kvinne.

Temaside om Korona
Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Er målet et maratonløp denne sesongen? Da er du ikke alene. I takt med joggebølgen, er det stadig flere som ikke lar seg skremme av de 4,2 milene og melder seg på et av de økende antall maratonløp som arrangeres verden over.

En helt ny statistikk over maratonløp inkluderer omtrent 1,3 millioner maratonresultat fra noen av de største maratonløpene i Europa og Nord-Amerika. Statistikken er utarbeidet av RunRepeat.com og den forteller oss blant annet hvor mye mosjonistene har forbedret tiden sin i snitt de siste årene, hvor stor kvinneandelen er blant mosjonistene og hvilke land som er de kjappeste maratonløperne. Det er viktig å merke seg at eliteløperne er ekskludert fra denne statistikken, og dermed er de afrikanske løperne ikke med og setter sitt preg på tallene.

Her kan du lese mer om statistikken

Statistikken avslører at selv om norske mosjonister løper fortere enn det globale gjennomsnittet, så er det et steg opp til de raskeste mosjonistene i verden. Gjennomsnittstiden til spanske mosjonister er 3.55 timer - som dermed havner på første plass. Norge ligger på plass nummer ti, med en gjennomsnittstid på 4.05 - når både menn og kvinner er inkludert.

På verdensbasis var den gjennomsnittlige sluttiden 4 timer 21 minutter og 21 sekunder i 2014. For menn var tiden 4.13.23 og for kvinner 04.42.33 (29.10 minutter saktere). I gjennomsnitt løp mosjonistene noe saktere i 2014 enn i 2009.

Fra 2009 til 2014 har sluttidene endret seg noe. Enkelte nasjoner løper raskere, andre har skrudd ned tempoet. Island og Singapore ligger på topp, og har forbedret seg best. Norske maratonløpere løper i snitt 15 minutter raskere i 2014 enn fem år tidligere.

Les også: Løpetid i Norge

Mange flere løper

Maraton

Det har vært en verdensomspennende vekst av deltagelse på maratonløp. Fra 2009 til 2014 var økningen på vel 13 prosent. Økningen blant kvinner er større enn blant menn: med en vekst på nesten 27 prosent, mens menns deltagelsen har økt med nesten 8 prosent.

Litt overraskende vokser deltagelsen i maratonløp mindre i Europa enn resten av verden. Europa opplevde en økning på bare vel 10 prosent i perioden 2009 til 2014.

Den store overraskelsen er Asia. Her var det mellom 2009 og 2014 en vekst på nær 93 prosent i deltagelse. Økningen var omtrent den samme for menn og kvinner. Kina og India ligger på topp i denne verdensdelen.

I Norge er økningen på vel 28 prosent, og har størst vekst blant de skandinaviske landene.

Spania har vært den nasjonen med de raskeste mosjonistene, men ble i 2014 slått av Island. Island har det siste året undersøkelsen ble gjennomført, i 2014, de beste kvinnelige og mannlige mosjonistene. Nordmennene ligger noe bak, men har langt mere fart i løpeskoene enn for eksempel danskene.

Les også: Tatt av joggebølgen

Kvinneandelen

Maraton

Den første maratonkonkurransen ble arrangert i 1896 under de første moderne olympiske leker i Aten – den gang selvsagt kun for menn. Det var først i 1984 at kvinnene fikk lov til å konkurrere i maratondistansen under OL.

På verdensbasis utgjør kvinnelige maratonløpere i dag nesten 30 prosent. Over 45 prosent av alle amerikanske maratonløpere er altså kvinner. Dette er den høyeste kvinneandelen blant land som er oppført i denne analysen. Ser vi videre nedover på listen, kommer Canada og New Zealand rett bak USA.

I den andre enden av skalaen, finner vi Spania der bare dryge seks prosent av maratonløperne er kvinner. Portugal og Hellas er også nasjoner som domineres av menn på maratonløpene.

Norge henger et stykke etter USA - med en kvinneandel på nesten 27 prosent.

Les også: Kom i gang med løpinga