Nyhetsartikkel

Regelmessig mosjon forsinker aldringen

Med regelmessig utholdenhetstrening kan en 80-åring være i like god form som en på 40.

Temaside om Korona
Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Må det være sånn, at jo eldre man blir, jo saktere blir tempoet - både på trening og i dagliglivet? En ny studie fra USA viser at det går an å motvirke denne utviklingen med trening – inntil et visst punkt1.

Faktisk viser studier fra Ball State University, at personer som trener regelmessig i en alder av 80 år, kan ha den samme aerobe kapasiteten som personer på 40 år.

Ifølge forskerne kan du altså klare å bremse den utviklingen mange opplever i alderdommen, men det må trening til. Og gevinsten kan høstes i hverdagen.

Les også: - Du blir aldri for gammel til å trene

Jevnlig trening

I studien ”New Records in Aerobic Power Among Octogenarian Lifelong Endurance Athletes” har svenske og amerikanske forskere sammarbeidet om forskningsprosjektet som viser at eldre, aktive mennesker som har trent et helt liv ikke bare er i god fysisk form. De lever i større grad enn andre vitale og gode liv i alderdommen. Studien er publisert i Journal of Applied Physiology.1

Forskerne undersøkte ni mannlige utholdenhetsutøvere fra Nord-Sverige og sammenlignet dem med en gruppe friske menn fra Indiana i samme aldersgruppe. Sistnevnte gruppe utførte bare daglige gjøremål, uten å drive noen form for strukturert trening.

Mennene som trente, var langrennsløpere - alle hadde drevet med utholdenhetsidretter hele livet og trente som 80-åringer fire til seks ganger i uken.

Forskerne målte oksygenopptaket til deltagerne i begge de to gruppene mens de syklet på ergometersykkel. Det ble også gjort andre ulike undersøkelser av deltagerne. Forskerne fant at maksimalt oksygenopptak til enkelte av 80-åringene som drev utholdehetsidrett, var nesten det dobbelte som hos utrente menn på samme alder.

Les også: Tøff trening best for blodtrykket

Scott Trappe, leder for Ball State Human Performance Laboratory, forteller at de som deltok i studien har lite til felles med det vi tenker om 80-åringer - dette var mennesker i fantastisk form. Det maksimale oksygenopptaket blant de som drev med utholdenhetsidrett, kunne sammenlignes med utrente menn i 40-årene. Trappe forteller at den eldste mannen som deltok i studien var 91 år, hans aerobe kapasitet kunne sammnelignes med det som kan være tilfelle hos menn som er 50 år yngre.

- Det er helt utrolig. Dette er mennesker som nyter livet og lever det til fulle. De er fortsatt aktivt med i konkurranseidrett, sier Trappe i en nyhetsmelding på universitetets hjemmesider.

Les også: Det er ikke for sent å starte

Trening er medisin

Forskerne bak studien mener det maksimale oksygenopptaket til en person kan være en bedre indikator for dødelighet enn mange bedre kjente kardiovaskulære risikofaktorer.

Basert på funn om maksimalt oksygenopptak, har personer som har trent et helt liv, 50 prosent lavere risiko for død uansett årsak sammenlignet med utrente menn.

Den aktuelle forskningen er finansiert av National Institutes of Health (NIH). Noe av bakgrunnen for studien var å undersøke trening som metode for å forbedre livskvaliteten for USAs aldrende befolkning.

Trappe mener studien gir viktig kunnskap om aerob kapasitet for personer over 80 år - en aldersgruppe som stadig vokser.

- Vi lever lenger, og vår forskning viser at livslang trening forbedrer den fysiske kapasiteten, har en kraftig "anti-aging" effekt og understreker at trening er medisin. Hvis vi kan få folk til å skape rutiner rundt mosjon, kan de forbedre sine liv, mener Trappe.

Les også: Tren og bli glad og gammel

Kilder

Referanser

  1. Trappe S, Hayes E, et.al. New records in aerobic power among octogenarian lifelong endurance athletes. Journal of Applied Physiology 2012.