Nyhetsartikkel

Runner`s high

Runner`s high er en følelse av eufori og velvære, og redusert ubehag, som man kan oppnå ved langvarig kondisjonstrening. Følelsen kan motivere og bidra til at vi fortsetter å løpe - men hvorfor får vi runner`s high?

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Runner`s high beskrives gjerne som en euforisk følelse. Noen sier at de føler seg "uovervinnelige", man kan oppleve at smerter og ubehag blir mindre framtredende, eller man mister følelsen av tid.

Runner´s high er et psykologisk velvære som er forbundet med langvarig, rytmisk trening. Dette velværet er ikke utelukkende knyttet til løping. Også svømming, sykling og roing kan gi denne opplevelsen. Det viktigste ser ut til å være at man er aktiv i 30 minutter eller mer, med moderat intensitet. Noen oppnår aldri runners high - til tross for løpeøkter som er både langvarige og hyppige.

Hvorfor denne følelsen oppstår, er fortsatt uklart. 

Endorfiner og hormoner

Lenge trodde man at forklaringen var at langvarig trening frigjorde endorfiner - som kan bidra til en følelse av velvære. Denne teorien stammer fra forskning som ble gjort på 1980-tallet. Forskningen viste at mengden endorfiner i blodet toppet seg etter langvarig trening. Man antok derfor at det var disse følelsene som førte til den euforiske følelsen. Men ettersom endorfiner ikke kan passere gjennom blod-hjerne-barrieren, er det usannsynlig at det er endorfiner alene som gir den gode følelsen.

I en studie fra 2015 fant forskere at mus med lave nivå av et hormon kalt leptin, så ut til å løpe lenger enn mus med normale leptinnivå. Leptin produseres i fettvev og deltar i reguleringen av kroppsvekt. Tanken er at jo sultnere du er, jo mer motivert er du til å fortsette å løpe (for å jakte på mat). Den motivasjonen tror man kan gjøre det lettere å få runner`s high.

Neste side