Nyhetsartikkel

Selv kun én styrkeøkt i uken er forbundet med bedre hjertehelse

Selv så lite som én styrkeøkt i uken, eller mindre enn en times styrketrening per uke, er forbundet med redusert risiko for hjertesykdom og (tidlig) død uansett årsak.

Dette ifølge en studie som ble publisert i tidsskriftet Medicine & Science in Sports & Exercise i oktober 20181.

Den gunstige effekten av styrketreningen ser ut til å være uavhengig av om deltagerne også trente kondisjon.

Les også: Styrketrening

12500 deltagere

Deltagerne var 12500 menn og kvinner med en gjennomsnittsalder på 47 år, som hadde minst to kliniske undersøkelser ved en klinikk i Dallas (USA) i perioden 1987 til 2006.

Informasjon om treningsvaner ble hentet inn via spørreskjema og kategorisert etter rutiner, fra de som aldri trente styrke, til de som trente styrke en, to, tre, eller flere ganger i uken. Annen informasjon som ble samlet inn, var om man trente kondisjon, og om man fulgte vanlige anbefalinger om minst 150 minutter trening per uke.

Oppfølgingstiden på studien var på fem år og ti år. I den perioden var det 205 tilfeller med hjertesykdom og 276 dødsfall (alle årsaker).

Treningsinformasjonen ble kryssjekket mot hjerteinfarkt, slag og død i oppfølgingsperioden.

Les også: Kom i gang med styrketrening

Størst reduksjon ved to ukentlige økter

Resultatene viser at risikoen for hjertesykdom var omtrent 50 prosent lavere for de som trente litt styrke, selv når de ikke trente så mye kondisjon som anbefalt. De som trente styrke to ganger i uken, eller i omtrent en time per uke, hadde størst reduksjon i risiko.

Å trene styrke en, to eller tre ganger per uke var forbundet med 50 til 70 prosent lavere risiko for hjertesykdom, uavhengig av om man trente kondisjonstrening.

Les også: Styrke- og kondisjonstrening på samme dag

Begrensninger

Ettersom studien er en kohortstudie, viser resultatene kun at personer som trener styrke, har bedre hjertehelse, ikke at styrketrening direkte reduserer risikoen for hjertesykdom.

Kilder

Referanser

  1. Liu Y, Lee D, Li Y et al. Associations of Resistance Exercise with Cardiovascular Disease Morbidity and Mortality. Medicine & Science in Sports & Exercise 2018. journals.lww.com