Intervju

Supermosjonistene

Du trenger ikke være toppidrettsutøver for å tenke som en. Morten Rasch Eliassen og Jon Ilseng er to idrettsutøvere som kvalifiserer til begrepet supermosjonist både i tankegang, treningsmengde og resultater. Les om hvordan de gjør det og hvorfor de får framgang.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Mens en toppidrettsutøver har et hav av tid å ta av, har supermosjonisten en vanlig jobb, vanlige daglige gjøremål og kanskje en familie. Det er stress, tidsnød og det som hører til.

Siden all idrett handler om å trene og ha nok restitusjon for å sikre framgang, må supermosjonisten nødvendigvis kappe litt i begge endene.

- Jeg tenker som en eliteutøver og har lyst til å finne ut hvor god jeg kan bli, sier Morten Rasch Eliassen fra Trondheim.
Og legger til:

- Men jeg skal også være en god samboer og en god far.

 Opp av sofaen

Rasch Eliassen trener 8 eller 9 økter i uka. Jon Ilseng fra Oslo er en av landets beste langdistanseløpere i sin årsklasse og trener fra én til halvannen time om dagen.

Men la oss først høre historien til Rasch Eliassen - vi kommer tilbake til Ilsengs treningstanker og veier mot mål.

Rasch Eliassen løper og trener styrke. Han jobber i Bedriftsidretten i Trondheim og er prosjektleder for Trondheim Maraton, har deltatt i 71 grader Nord på TVNorge og er en ivrig samler av toppturer. Løpsprosjektet hans handler om å sjekke hvor langt det er mulig for han å nå.

Rasch Eliassens historie om å gjenoppta treningsgleden fra barndommen, kan nok mange kjenne seg igjen i: Han har alltid vært interessert i idrett, særlig fotball og hadde en far som var svært glad i fysisk aktivitet. Men da han flyttet til Trondheim 1997, ble det dårlig kosthold og fotball foran TV på bar i stedet for trening.

- I 2007 var jeg 90 kilo, mosjonerte litt, spilte fotball, men spiste gjerne et par ferdigpizza og noen liter brus om dagen. Jeg var i dårlig form, og kjente at jeg sleit. Jeg bestemte meg for at jeg ikke kunne bli 30 år og se slik ut.

Dermed startet han så vidt å trene mer. Men det var etter en meniskoperasjon i kneet, det virkelig startet:
- Det var en vellykket operasjon og jeg bestemte meg der og da for å tenke som en toppidrettsutøver for at kneet skulle bli helt bra.

Vinteren 2014 deltok Rasch Eliassen i 71 grader nord:

- Da var jeg i forholdsvis bra fysisk form. Når man er med på et slikt opplegg, blir man kjørt hardt over lang tid. Jeg fant ut at jeg ikke hadde vært i kjelleren før - selv om jeg trodde det. Da jeg kom hjem igjen, var jeg hundre prosent tent på trening. Jeg satte meg inn i treningsteorier og leste bøker om mental trening. Jeg la en strategi for livet mitt for hvordan jeg skulle klare å komme meg til et visst nivå.

- Hva var målet?

- At jeg skulle bli så godt trent at fysikken ikke skulle hindre meg i de tingene jeg drev på med. Og så har jeg jo et visst konkurranseinstinkt. Jeg ønsker å være ekstrem på en folkelig måte - løpe, trene styrke, gå på ski.

Morten Rasch Eliassen.jpg
Morten Rasch Eliassen løper siste etappe under St.Olovsloppet i Østersund.
Neste side