Informasjon

Tøff trening best for blodtrykket

Det er kjent at trening er bra for å få kontroll på et høyt blodtrykk.

Men forskning viser at det er den tøffeste treningen som fungerer best.

At trening er en effektiv måte å senke blodtrykket på, har lenge vært kjent. Men gjerne er det trening i moderat tempo som blir anbefalt til denne pasientgruppen.

Forskere ved universitetet i København har derimot vist at man kan senke blodtrykket markant ved å trene med høy intensitet.

Høyt blodtrykk regnes ikke som en sykdom i seg selv, men er en belastende faktor for hjertet, og medfører økt risiko for utvikling av hjerneslag og hjerteinfarkt på sikt.

Intervalltrening

Forskerne har sett på resultatet og virkningen av åtte ukers intensiv trening på 10 middelaldrende personer med høyt blodtrykk – og 11 personer med normalt blodtrykk. Forsøkspersonene deltok på to spinningtreninger i uken. Utover dette trente de på egen hånd en til to ganger i uken i form av gange, svømming, sykling eller løping.

Les også: Egenbehandling ved høyt blodtrykk

- Forsøkspersonene trente med en puls som lå på 80 prosent av makspuls i 25 prosent av treningstiden. I 10 prosent av treningstiden, skulle pulsen ligge på 90 prosent av makspuls, sier Lasse Gliemann Jensen fra Institutt for Idrett ved Københavns universitet, til NHI.no. Han er en av forskerne bak prosjektet.

Blodtrykket falt så mye i gruppen med forhøyet blodtrykk, at flere av deltagerne kunne trappe ned på medisinene. En av deltagerne gikk fra å ha svært forhøyet blodtrykk til å ha et helt normalt trykk etter de åtte ukene.

- Når pulsen skal så høyt opp, er det naturlig å velge en eller annen form for intervalltrening. Det kan være løping eller spinning. Det viktige er at pulsen kommer høyt opp og at pausene sikrer at man igjen kan komme høyt opp i puls ved neste drag, sier Gliemann Jensen.

Han mener spinning er et godt valg hvis man ikke har løpt mye tidligere. Spinning vil ikke stresse kroppen like mye som løping gjør.

Mange lider av forhøyet blodtrykk, men ifølge studien er det kun omkring halvparten av oss som vet det.

Effektivt for blodtrykket

Årsaken til at blodtrykket faller i forbindelse med trening, er ikke klart. Men forskerne tror svaret er å finne i de små blodkarene som fordeler blodet ut til kroppsvevet. Diameteren på disse blodkarene er avgjørende for blodtilførselen til kroppens organer, men også for det generelle blodtrykket.

Les også: Treningsråd ved høyt blodtrykk

- Vi oppdaget at med relativt lite trening, men med høy puls, økte deltagernes evne til å produsere stoffer som er med på å utvide de små blodkarene. Dette tyder på at intensiteten i treningen er en vesentlig faktor når blodtrykket skal senkes, sier Gliemann Jensen.

De 10 deltagerne som hadde forhøyet blodtrykk, gikk på blodtrykksenkende medisiner før forsøket startet. Da studien startet, fikk de ikke ta medisinene slik at de kunne se hva treningen gjorde med blodtrykket uten medisinsk påvirkning. Da forsøket var over, gikk de tilbake til medisinene igjen.

Gliemann Jensen sier at de ikke vet nok om hva som får blodtrykket til å falle ved trening.

- Prosjektet vårt gir en del av sannheten, men det må mer forskning til. Samtidig kunne vi se at virkningen av stoffene holdt seg i 24 til 28 timer etter treningen, forteller han.

Dermed mener forskerne at folk vil kunne senke blodtrykket sitt ved å trene regelmessig med høy intensitet, men at det vil stige igjen om man stopper treningen.

Spør legen først

Ifølge forskerne, viser studien ingen tegn på at hard trening kan være farlig for folk med forhøyet blodtrykk.

- Høyt blodtrykk er ikke en risikofaktor i seg selv ved trening med høy puls, men det er viktig at man prater med legen om trening og blodtrykk. Det kan jo hende at det er hjerteproblemer som er årsaken til det høye trykket, sier han.

I Norge er det vanlig å bruke en tabell hvor grensen for å behandle blodtrykk øker med økende alder, og hvor det også er noe forskjell mellom kjønnene. Over 300.000 behandles med blodtrykksenkende medisiner i Norge.