Nyhetsartikkel

Trening for å holde vekta

Hvor mye trening er nok hvis målet er å holde vekta?

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det er ikke alltid lett å gå ned i vekt. Og hvis du klarer det, er det kanskje like vanskelig å beholde vekta.

Forskere ved Harvard har i en ny studie sett på hvor mye fysisk aktivitet som må til for å unngå vektøkning, holde vekta, for kvinner midt i livet.

Studien er publisert i The Journal of the American Medical Association (JAMA).

Les også: Treningsråd ved fedme

Er 30 minutter nok?

Forfatterne innleder rapporten med å skrive at antall overvektige mennesker i USA har økt dramatisk de siste to tiårene. En av tre voksne er nå overvektige. Et spørsmål mange har prøvd å finne ut av er: Hva er anbefalt mengde fysisk aktivitet?

Enkelte hevder 30 minutter om dagen, mens andre mener dette er for lite. Forskerne bak Harvard-studien ønsket å komme nærmere sannheten om hvor mye fysisk aktivitet som må til for å unngå vektøkning, hvis kostholdet er normalt.

Les også: Slik øker du forbrenningen

Myndighetene i USA har fram til nå anbefalt 150 minutter med fysisk aktivitet i uka for å oppnå helsemessige fordeler og redusere risikoen for sykdom. Når det gjelder å holde vekta, ser dette ut til å være for lite.

Avhenger av intensiteten

Forskerne fant ut at en time med moderat aktivitet om dagen må til for å forhindre kvinner til å gå opp mer enn 2,5 kilo i vekt i løpet av en treårsperiode. For de som trener med hardere intensitet, vil en halvtime om dagen gjøre samme nytte.

Mer enn 34.000 kvinner inngikk i undersøkelsen. Kvinnene var alle 45 år eller eldre da studien startet, med en gjennomsnittlig alder på 54 år. Jevnlig måtte deltagerne svare på spørsmål om hvor fysisk aktive de var per uke. Studien varte i 13 år.

Gjaldt ikke alle

Resultatene viste at fysisk aktivitet var effektivt for å kontrollere vekta, men dette gjaldt kun blant kvinner som startet med en normal BMI. Normal BMI betyr i denne sammenhengen lavere enn 25. For kvinner som var overvektige, var ikke denne mengden fysisk aktivitet tilstrekkelig for å kontrollere vekta.

Derfor understreker forfatterne i sin konklusjon viktigheten av at overvektige kvinner også må begrense kaloriinntaket.

Les også: Overvekt og slanking. Hvordan lykkes?

Forskerne understreker imidlertid at trening har andre viktige fordeler:

- Mens vår studie viser at trening ikke er tilstrekkelig for å opprettholde normal vekt for alle, er det åpenbart tilstrekkelig til å redusere risikoen for utvikling av mange kroniske sykdommer som hjertesykdommer, visse typer kreft og type 2 diabetes, sier hovedforfatteren bak studien, Dr. I-min Lee ved Brigham and Women's Hospital i Boston, i en JAMA -video som omtaler studien.

Les også: Heller trening enn slanking

Vil du vite mer?

Kilder

Referanser

  1. Lee I, Djoussé L, et al.. Physical Activity and Weight Gain Prevention. JAMA 2010; 303: 1173-1179. www.ncbi.nlm.nih.gov