Nyhetsartikkel

Trening kan forbedre hjertefunksjon mer enn vektnedgang for pasienter med diabetes type 2

For pasienter med diabetes type 2 kan hjertet forbedres betydelig ved hjelp av trening. Å gå ned i vekt har ikke samme effekt. Det viser en forskningsrapport publisert i Diabetes Care.

Ifølge forskerne bak en studie publisert i tidsskriftet Diabtes Care1 er hjertesvikt en av de vanligste komplikasjonene hos personer med diabetes type 2. Unge voksne med diabetes type 2 har gjerne endringer i hjertestruktur og funksjon som utgjør en risiko for å utvikle hjertesvikt.

Forskerne ønsket i denne studien å bekrefte dysfunksjonen til hjertet hos denne pasientgruppa. De undersøkte også om det er mulig å snu en negativ utvikling for hjertet med trening og/eller vekttap. 

Trening god effekt på hjertefunksjon

I denne studien rekrutterte forskerne 87 pasienter mellom 18 og 65 år med diabetes type 2. Ved hjelp av ekkokardiografi (ultralydundersøkelse av hjertet) og MR bekreftet forskerne at pasientene hadde tidlig hjertedysfunksjon. Kondisjonen til deltagerne ble også testet. Deltagerne ble  randomisert til en av disse tre gruppene: aerob treningsgruppe, kostholdsgruppe og en gruppe som fikk vanlig behandling. 75 pasienter fullførte i 12 uker. 36 friske frivillige deltagere utgjorde en kontrollgruppe. 

Resultatene fra studien viste at pasienter som fulgte treningsprogrammet, fikk betydelig forbedret hjertefunksjon sammenlignet med kontrollgruppa. De fikk også økt treningsevne. Gruppa som skulle følge en diett med lite kalorier, fikk ikke forbedret hjertefunksjonen. Men resultatene viste at dietten hadde gunstige effekter på strukturen i hjertet, vaskulær funksjon og førte til reversering av diabetes hos 83 prosent i gruppa. 

Vil vise fram fordelene

Gerry McCann, professor ved University of Leicester, er overlege i kardiologi og en av forfatterne bak studien. Han sier i nyhetsmeldingen2 fra universitetet at forskningen har vist dette: livsstilsgrep i form av regelmessig trening kan være viktig for å begrense og til og med reversere skaden på hjertestruktur og funksjon hos yngre voksne med diabetes type 2. Han sier også at det å gå ned i vekt er en fordel for hjertestrukturen, men denne studien kan ikke bevise at dette alene  forbedrer hjertefunksjonen.

 - Ved å bruke avbildningsteknikker som for eksempel MR, kan vi faktisk vise pasientene fordelene slike endringer har å bety for hjertet, sier han. 

Dette er en studie med få deltagere. Ikke alle pasientene fullførte treningen helt som de skulle, noe som kan ha påvirket resultatet. 

Kilder

Referanser

  1. Gulsin G, Swarbrick D, et.al.. Effects of Low-Energy Diet or Exercise on Cardiovascular Function in Working-Age Adults With Type 2 Diabetes: A Prospective, Randomized, Open-Label, Blinded End Point Trial. Diabetes Care 2020. doi:https://doi.org/10.2337/dc20-0129
  2. https://www.leicesterbrc.nihr.ac.uk/exercise-training-better-than-weight-loss-for-improving-heart-function-in-type-2-diabetes/