Nyhetsartikkel

Trening reduserer risikoen for å utvikle brystkreft

Fysisk aktivitet i mer enn en time hver dag reduserer risikoen for å få brystkreft.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Og dette gjelder for kvinner i alle aldre, uansett vekt og geografi.

Det viser forskning som nylig ble presentert på den europeiske Breast Cancer Conference (EBCC-9).

Sammenlignet med de minst aktive kvinnene, hadde de med høyest nivå av fysisk aktivitet redusert risikoen for å utvikle brystkreft med 12 prosent, ifølge forskerne.

Det er forskere fra International Prevention Research Institute i Lyon i Frankrike som har gjennomført en metaanalyse av 37 publiserte studier mellom 1987 og 2013 - som inkluderer tilsammen over fire millioner kvinner. Alle studiene som er gjennomgått, ser på sammenhengen mellom fysisk aktivitet og risiko for brystkreft.

Les også: Fakta om brystkreft

Aldri for sent

Brystkreft er den vanligste kreftformen hos kvinner. Hvert år får omtrent 2700 kvinner i Norge diagnosen. Det er sjelden å se brystkreft hos yngre kvinner (1 av 2000 kvinner under 30 får brystkreft), mens blant kvinner over 70 år er det som sagt den vanligste formen for kreft.

Les også: Egenundersøkelse av bryster

Ifølge britiske Best Health har også tidligere studier vist at kvinner som trener regelmessig, har mindre risiko for å utvikle brystkreft.

Les også: Trening kan redusere brystkreftrisiko

Tidligere har det ikke vært klart hvor stor den forebyggende effekten av trening er. Man har også lenge visst at det å ta hormonbehandling øker risikoen for å få brystkreft. Den nye studien gir svar på hvor effektiv fysisk aktivitet faktisk er, og om effekten blir utlignet av om man tar hormonbehandling.

Kvinner som trente regelmessig, hadde altså en mindre sjanse for å få brystkreft enn kvinner som ikke trente regelmessig. Kvinnene som trente mest, var også mest beskyttet mot brystkreft. Hormonbehandling så ut til å utjevne denne gunstige effekten av trening helt.

Forskerne sa under presentasjonen av forskningen at det er økt bevissthet om bivirkninger av hormonbehandling i en rekke land, og at stadig færre bruker slike medikamenter. Derfor tror forskerne nå at den gunstige effektene av fysisk aktivitet vil vokse i årene som kommer.

Les også: Årsaker til brystkreft

En lav pris å betale

Fysisk aktivitet er kjent for å ha en beskyttende effekt også mot andre kreftformer, og også hjerte-karsykdom. I forbindelse med denne aktuelle studien fant forskerne at de positive resultatene i stor grad er uavhengig av kroppsmasseindeks (BMI). Det betyr at effekten må skyldes mer enn det å få kontroll på vekta.

De fant også ut at alderen for når kvinnene starter å være fysisk aktive, heller ikke spiller noen rolle - de fant ingen ting som tyder på at risikoen for brystkreft vil avta kun hvis man også trener i ung alder.

Les ogs: Du blir aldri for gammel til å trene

Mathieu Boniol er en av forskerne bak rapporten. Han sier i nyhetsmeldingen fra European Cancer Organisation at funnne bør oppmuntre både til mer aktivitet blant privatpersoner og tilrettelegging fra det offentlige.

- Dette er en lav pris å betale. Det er også en enkel strategi for å redusere risikoen for en sykdom som i dag har en svært høy pris, både for helsevesenet og for pasienter og deres familier. Det er gode nyheter både for enkeltpersoner og for beslutningstakere, sier han.

Kilder

Referanser

  1. http://www.ecco-org.eu/Global/News/EBCC9-PR/2014/03/Boniol-Regular-physical-activity-reduces-breast-cancer-risk-irrespective-of-age.aspx
  2. http://besthealth.bmj.com/x/news/749190/news-item.html