Nyhetsartikkel

Trokanterbursitt endrer navn

Trokanterbursitt var betegnelsen som inntil nylig ble brukt om smerter på utsiden av hoften. Nye undersøkelsesmetoder viser andre årsaker - og tilstanden kalles derfor nå trokanter major smertesyndrom.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Gluteus-medius-posterior.jpg
M. gluteus medius fester på beinfremspringet trokanter major på lårbeinet. Denne muskelen er en av flere abduktorer som fester på trokanter major.

Trokanter major smertesyndrom er en av de vanligste årsakene til smerter på utsiden av hoften - hvor vi finner beinfremspringet trokanter major.

Fra gammelt av ble smerter på utsiden av hoften betegnet trokanter bursitt, altså en betennelse i en slimpose. Imidlertid har nye metoder innenfor bildediagnostikk samt mikroskopiske studier av lokale vevsprøver vist at slimposer sjelden er betente ved slike smertetilstander.

I beste fall er de sekundære til irritasjonstilstander eller inflammasjoner i senefestene til de musklene (abduktorene) vi bruker når vi flytter beinet ut til siden. Forskerne forteller oss at trokanter major smertesyndrom bør være den foretrukne betegnelsen.

Trokanter major smertesyndrom

Hovedsymptomet er smerter på utsiden av låret/hoften. Ofte er det særlig ømt over trokanter major. Noen ganger kan smertene stråle ned i leggens ytterside. Smerten forverres ofte ved gange eller bevegelser som særlig belaster setemuskulaturen, for eksempel når du går opp en trapp eller bakke, eller når du reiser eller setter deg. Konstante, verkende smerter er også vanlig.

Hele pasientinformasjonen om trokanter major smertesyndrom finner du her.