Nyhetsartikkel

Yoga og meditasjon for bedre blodsukkernivå

Yoga og meditasjon kan være svært effektivt for å senke blodsukkeret til personer med diabetes type 2.

Yoga og meditasjon er populært i mange sammenhenger. For mange er det aktiviteter for å fremme god helse og forebygge sykdom. 

En ny forskningsstudie har undersøkt hva slike aktiviteter kan bety for blodsukkernivået hos mennesker med diabetes type 2.

Stor fordel

Ifølge forskerne bak studien kan noen av disse praksisene som trener kropp og sinn være like effektive når det kommer til å senke blodsukkeret, som medisiner hos personer med type 2 diabetes.

Les også: Dette er mindfulness

Studien er publisert i Journal of Integrative and Complementary Medicine1.

Fatimata Sanogo ved Keck School of Medicine of USC er hovedforfatteren bak studien og sier i nyhetsmeldingen fra universitetet2 at hun hadde forventet at denne type øvelser ga fordeler, men ikke at den var så stor som den faktisk var.

Les også: Yoga og hjertesykdom

Yoga mest studert

I denne studien analyserte forskerne data fra randomiserte kontrollerte studier utført over hele verden mellom 1993 og 2022.

28 studier ble inkludert i analysen. Dette var studier der personer med diabetes type 2 begynte med enten yoga, meditasjon, mindfulness eller quigong - i tillegg til å motta medisiner. Dette ble sammenlignet med personer som bare fikk medisiner for å redusere blodsukkernivået.

Resultatene viste at alle disse praksisene førte til betydelig reduksjon i blodsukkernivået til deltagerne.

Blant annet fant de ut at yoga, som er mest studert og ga den største fordelen, ga omtrent 1 prosent reduksjon i hemoglobin A1c.

Forfatterne mener det er spesielt oppsiktsvekkende at også metformin, den mest brukte diabetesmedisinen, reduserer hemoglobin A1c hos personer med type 2 diabetes med 1,1 prosent i gjennomsnitt. 

Les også: Pust og pusteteknikk

Forebygge prediabetes

Å praktisere yoga, medistasjon, mindfulness og quigong kan fungere som alternativ behandling blant personer med diabetes type 2, mener forskerne. De skriver også at det kan brukes som et forebyggende tiltak. 

De skriver i nyhetsmeldingen at mange med diabetes type 2 ikke klarer å redusere blodsukkernivået tilstrekkelig. Derfor er det viktig med nye metoder for å holde sykdommen under kontroll. 

For mennesker som står i fare for å utvikle diabetes, kan trening som yoga og praksis som mindfulness være med på å redusere risikoen for å utvikle diabetes type 2. 

Kilder

Referanser

  1. Sanogo F, Xu K, et.al. Mind- and Body-Based Interventions Improve Glycemic Control in Patients with Type 2 Diabetes: A Systematic Review and Meta-Analysis. e Journal of Integrative and Complementary Medicine 2022. www.liebertpub.com
  2. Hope Hamashige, Keck School of Medicine of USC, Mind-body practices lower blood sugar levels in people with type 2 diabetes keck.usc.edu