Nyhetsartikkel

Yoga som behandling for hodepine

Yoga som behandling mot hodepine kan ha god effekt.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Å bruke yoga som en del av behandlingen ved migrene vil ha bedre effekt enn medisiner alene.

Det viser en ny studie i tidsskriftet Neurology1.

Studien viser at for mennesker som sliter med migrene, vil det å drive med yoga føre til sjeldnere hodepine, at hodepinen ikke varer så lenge og at den er mindre smertefull. 

- Migrene er en av de vanligste formene for hodepine, men bare omtrent halvparten av de som tar medisiner, opplever en bedring, sier studieforfatter Rohit Bhatia i en nyhetsmelding fra American Academy of Neurology2. Hun er forsker ved All India Institute of Medical Sciences i New Delhi.  

- Den gode nyheten er at å trene noe så enkelt og tilgjengelig som yoga kan gi langt bedre effekt enn medisiner alene. Og alt du trenger er en matte, sier hun. 

Les også: Yoga - noe for deg?

Stor nedgang i episoder med hodepine

114 personer mellom 18 og 50 år deltok i studien. Alle hadde migrene og opplevde fire til 14 episoder med hodepine i måneden.

Deltakerne ble tilfeldig delt i to grupper: den ene gruppa brukte bare medisiner mens den andre gruppa brukte medisiner og gjorde yoga.

Deltagerne i yogagruppa fikk en time undervisning i yoga - som også inkluderte puste- og avspenningsøvelser og holdningsøvelser. I yogagrupa ble deltagerne fulgt opp av en yogainstruktør tre dager i uken i en måned. De påfølgende to månedene trente deltagerne på egenhånd hjemme. Dette gjorde de fem dager per uke. Begge gruppene fikk altså medisiner og råd om livsstilsendringer som kan ha effekt ved migrene. Dette kan for eksempel være nok søvn, regelmessige måltider og nok fysisk aktivitet.

Deltagerne i begge gruppene førte oversikt over hvor ofte de hadde hodepine og hvor lenge den varte. De registrerte også hvor ofte de tok medisiner. 

Les også: Yoga mot lave ryggsmerter

Stor nedgang i episoder med hodepine

Da studien startet, hadde deltagerne i yogagruppa i snitt på 9,1 episoder i måneden med hodepine. Ved studieslutt var antall episoder nede i 4,7 ganger per måned - en reduksjon på 48 prosent. 

For gruppa som kun brukte medisiner, falt antall episoder med hodepine med 12 prosent.  

Medisinbruken i yogagruppa falt med 47 prosent på tre måneder. I den andre gruppa falt medisinbruken med 12 prosent. 

- Resultatene våre viser at yoga ikke bare reduserer smertene, men også kostnadene i forbindelse med behandlingen av migrene, sa Bhatia.

- Medisiner blir vanligvis foreskrevet først, og noen kan være dyre.

Forskerne presiserer at en begrensning ved studien er at deltagerne selv rapporterte om hodepinen. I tillegg varte studien i kun tre måneder. Mer forskning trengs for å kunne si at fordelene med yoga vil vedvare. 

 

Kilder

Referanser

  1. Kumar A, Bhatia R, et.al. Effect of yoga as add-on therapy in migraine (CONTAIN) A randomized clinical trial. Nevrology 2020. doi:https://doi.org/10.1212/WNL.0000000000009473
  2. https://www.aan.com/PressRoom/Home/PressRelease/3792