Intervju

Bakre korsbåndskade: trente seg frisk

Da Kristian Thanem Bjøru røk bakre korsbånd etter et hardt sammenstøt i Futsal, var behandlingen i første omgang å gå med skinne i åtte uker. Etter to dager med skinne tok han den av, og gikk heller i gang med opptrening.

Kristian Thanem Bjøru spilte i Eliteserien i Futsal da et sammenstøt på trening fikk alvorlige følger. Futsal minner om fotball, men spilles innendørs med fire spillere på hvert lag, mindre ball, og på hardt underlag med lite friksjon.

I et sammenstøt med en annen spiller fikk han et spark rett på kneet forfra. Foten sto støtt i bakken, dermed ble kneet trykket hardt bakover.

– Det gjorde veldig vondt, men jeg spilte litt til. I ettertid har jeg forstått at en slik skade skiller seg fra en del andre korsbåndskader. Funksjonaliteten blir ikke umiddelbart hemmet, sier Thanem Bjøru.

Først etter at han hadde sittet en stund på benken, blitt kaldere i kroppen, og skulle reise seg igjen, kjente han at noe var galt.

– Det var ingen støtte i foten, sier Thanem Bjøru.

Foten ble bare vondere og vondere. Is hjalp ikke.

– Smerten var liksom inni kneet, sier han.

Sammenstøt og kortvarige smerter er ikke uvanlig i Futsal. Han regnet med at det ville gå raskt over. Neste dag dro han på jobb som vanlig. Den gang jobbet han som personlig trener på 3T-treningssenter. Foten dro han etter seg.

Han jobbet sammen med flere fysioterapeuter. En av dem er samboeren hans. Hun ble bekymret da hun så at han hadde fått en utposning i knehasen på baksiden av kneet, en såkalt Baker cyste. I løpet av arbeidsdagen fikk han en av fysioterapeutene til å ta en titt på kneet.

Muskelstyrken kamuflerte skaden

Thanem Bjøru trente på den tiden veldig mye. I tillegg til Futsaltrening to ganger i uken og flere kamper i helgene, trente han styrke hver dag og jogget.

Funksjonstesten, som ble gjort for å finne ut om det kunne være en skade på leddbånd i kneleddet, ga ikke mye utslag. Men ettersom Thanem Bjøru hadde så mye muskler i området, mente fysioterapeuten at det likevel kunne være et røket korsbånd. Musklene kunne kompensere for en slik skade og gjøre at leddet virket mer funksjonelt enn det faktisk var. Rådet ble å ta kontakt med fastlegen.

– Fastlegen min, som også er idrettslege, sa det samme. Funksjonstesten slo ikke ut, men han trodde at det bakre korsbåndet kunne ha røket, sier Thanem Bjøru.

Fastlegen sendte han videre til Legevakten. Nok en gang gjennomgikk han den samme funksjonstesten. Legen som undersøkte han trodde ikke at han hadde røket korsbåndet, men sendte Thanem Bjøru videre til MR for sikkerhets skyld.

Bildene viste at korsbåndet hadde røket helt av.

Neste side