Informasjon

Ekstremsport om vinteren

Ti råd som forebygger skader.

Stor interesse

Den amerikanske ortopedforeningen (American Academy of Orthopaedic Surgeons mener den store publikumsinteressen for ekstreme idretter fører til at flere skader seg når de prøver å gjøre det samme som idrettsutøverne. Foreningen har derfor gått ut med 10 råd skadeforebyggende råd til folk som vil prøve ekstremsport.

Ortopeder jobber med behandling av skader og sykdommer i muskler og skjelett, enten ved hjelp av kirurgi eller tilpassing av hjelpemidler som for eksempel proteser.

Forebyggende råd mot ekstremsport om vinteren

 1. Varm opp med lett fysisk aktivitet på 3-5 minutter og tøy deretter forsiktig ut musklene som skal brukes. Uttøying av hver muskel skal vare i minimum 30 sekunder. Kalde muskler, sener og bånd er mere utsatte for skader.

 2. Ikke etterlign de samme stuntene som på TV. Menneskene i konkurransene er profesjonelle idrettsutøvere som har årevis med trening bak seg. Hvis du har barn som ser på, sørg for at de forstår dette.

 3. Utfør aldri noen form for ekstremsport alene. Mange ekstremsport-entusiaster har en trener eller en arrangør som følger med. Finn en partner som kan hjelpe deg eller hente hjelp dersom uhellet er ute.

 4. Bruk beskyttelse og bruk det riktig. Husk å sørge for at briller, hjelm, hansker og annen beskyttelse er i god og fungerende stand.

 5. Ta jevnlige drikkepauser for å forhindre dehydrering og overoppheting.

 6. Ikke delta i noen form for sport dersom du føler sterke smerter eller er helt utslitt.

 7. Kle deg smart for å holde deg varm og beskytte deg selv. Bruk flere lag med klær, gjerne et tynt helt lag under og deretter et løst og til sist et vann- og vindtett lag. De ulike lagene gjør det lettere å ta av og på klær for å tilpasse kroppstemperaturen når du driver fysisk aktivitet i kalde omgivelser.

 8. Ta på deg ordentlig skotøy som varmer og holder føttene tørre. Sko som gir god støtte og stabilisering av ankelen er anbefalt.

 9. Fall med stil. Prøv å falle på baken eller på siden og rull naturlig med hodet i rulleretningen.

 10. Vær oppmerksom på været. Storm og raskt temperaturfall kan gå utover sikkerheten.

Vil du vite mer?

Kilder

Referanser

 1. "X-Tremely" Dangerous Sports. American Academy of Orthopaedic Surgeons: 2009.