Nyhetsartikkel

Idrettsskader - unngå skadestopp

Idrettsutøvere på elitenivå er vant til å trene med smerter, men når er nok, nok - og hvordan kan man forebygge skader som kan sette en stopper for idrettskarrieren?

Dette er blant spørsmålene vi har stilt professor Grethe Myklebust ved seksjon for idrettsmedisinske fag på Norges Idrettshøgskole.

Myklebust er spesialist i idrettsfysioterapi, og har tyve års erfaring som fysioterapeut for kvinnelandslagene i håndball, fotball og sandvolleyball-landslagene. Hun har deltatt i helseteamet under OL i Seoul og Sydney, og har tidligere spilt håndball på elitenivå.

Kne- og hodeskader stopper ofte karrieren

grethe_myklebust_2016 (002).jpg
Grethe Myklebust. Foto: Emil Sollie Kjos.
- Hvor vanlig er det at norske idrettsutøvere på elitenivå må legge opp på grunn av skader og smerter?

- Vi har ikke noen tall på hvor mange det er, men vi vet at endel alvorlige skader - for eksempel gjentatte hodeskader, medfører så store plager/komplikasjoner at utøverne anbefales å gi seg, eller selv kommer frem til at de ikke vil fortsette. Mange med alvorlige kneskader slutter også i idretten. Etter en korsbåndskade kommer omtrent 40-50 prosent av de som rammes, tilbake til det nivået de var på før. For å komme tilbake i idretten må de gjennom minst et år med opptrening først, sier Myklebust.

Les også: Idrett og hjernerystelse - er rådene gode nok?

Blant andre skader som kan føre til at utøveren gir seg, er gjentatte ankelskader.

- Dette kan gi mye smerter som på sikt kan føre til artrose. Artrose kan forekomme i mange ledd, da blir smertene og funksjonshindrene til slutt så store at det ikke går. Dersom plagene er så store at de går utover livskvaliteten, kan anbefalingen være å gi seg, sier Myklebust.

Neste side