Nyhetsartikkel

Idrettsskader - unngå skadestopp

Idrettsutøvere på elitenivå er vant til å trene med smerter, men når er nok, nok - og hvordan kan man forebygge skader som kan sette en stopper for idrettskarrieren?

Illustrasjonsfoto: Colourbox

Hopp til innhold

Dette er blant spørsmålene vi har stilt professor Grethe Myklebust ved seksjon for idrettsmedisinske fag på Norges Idrettshøgskole.

Myklebust er spesialist i idrettsfysioterapi, og har tyve års erfaring som fysioterapeut for kvinnelandslagene i håndball, fotball og sandvolleyball-landslagene. Hun har deltatt i helseteamet under OL i Seoul og Sydney, og har tidligere spilt håndball på elitenivå.

Kne- og hodeskader stopper ofte karrieren

grethe_myklebust_2016 (002).jpg
Grethe Myklebust. Foto: Emil Sollie Kjos.
- Hvor vanlig er det at norske idrettsutøvere på elitenivå må legge opp på grunn av skader og smerter?

- Vi har ikke noen tall på hvor mange det er, men vi vet at endel alvorlige skader - for eksempel gjentatte hodeskader, medfører så store plager/komplikasjoner at utøverne anbefales å gi seg, eller selv kommer frem til at de ikke vil fortsette. Mange med alvorlige kneskader slutter også i idretten. Etter en korsbåndskade kommer omtrent 40-50 prosent av de som rammes, tilbake til det nivået de var på før. For å komme tilbake i idretten må de gjennom minst et år med opptrening først, sier Myklebust.

Les også: Idrett og hjernerystelse - er rådene gode nok?

Blant andre skader som kan føre til at utøveren gir seg, er gjentatte ankelskader.

- Dette kan gi mye smerter som på sikt kan føre til artrose. Artrose kan forekomme i mange ledd, da blir smertene og funksjonshindrene til slutt så store at det ikke går. Dersom plagene er så store at de går utover livskvaliteten, kan anbefalingen være å gi seg, sier Myklebust.