Nyhetsartikkel

Ny kunnskap om hjernerystelse

Etter at kunnskapen om hjernerystelse i idrett lenge ble forsømt, har det i løpet av de siste årene kommet ny forskning og nye råd.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Tidligere ble idrettsrelaterte hjernerystelser hos ungdom ansett som uviktig, og noe som ikke måtte forsinke idrettsutøverens retur til idrettsbanen. Nyere studier har gitt både foreldre, trenere og leger et nytt syn på alvoret i en slik skade, og de senere årene har man kunnet lese en rekke artikler om alvoret av gjentatte hjernerystelser hos idrettsutøvere.

Les også: Idrett og hjernerystelse - er rådene gode nok?

I 2017 ble det publisert en Consensus Statement om hjernerystelse i idrett, en konsensus sammenfattet etter den femte internasjonale konferansen om hjernerystelse i idrett, som ble avholdt i Berlin i 2016. Artikkelen er svært detaljert, du finner den i sin helthet her.1

I utvikling

Forfatterne skriver allerede i innledningen at kunnskapen om hjernerystelse i idrett er i utvikling og at individuell håndtering og avgjørelser om når utøvere kan gjenoppta idrett etter en slik skade, baseres på legens kliniske vurdering. Videre presiserer de at konsensusen reflekterer kunnskapen som finnes på området på nåværende tidspunkt, og at det ikke skal anses som kliniske retningslinjer, men som en veileder.

Les også: Hjernerystelse

Hva er en hjernerystelse i idrett?

Hjernerystelse i idrett er en traumatisk hjerneskade som er påført ved biomekanisk kraft. Skaden kan være forårsaket av et direkte slag mot hode, ansikt, nakke, eller annen plass på kroppen med en plutselig kraft overført til hodet.

Neste side