Nyhetsartikkel

Lave ryggsmerter hos elitestupere

Begrenset bevegelighet i skuldrene ser ut til å øke sjansen for lave ryggsmerter hos unge stupere.

Dette ifølge en studie som ble forhåndspublisert på nett i British Journal of Sportsmedicine i 20131. Deltagerne var 83 japanske junior elitestupere i 13-17 års alder. Forekomsten av lave ryggsmerter hos disse stuperne var veldig høy – hele 38 prosent hadde slike smerter.

I stupekonkurranser hopper stupere opp fra en til tre meters stupebrett, eller fra fem til ti meter høye plattformer, tar salto eller gjør andre flotte vridninger, og stuper ned i vannet. Kraften i sammenstøtet med vannet er stor, derfor er mikrotraumatiske skader på grunn av den store fysiske påkjenningen, vanlig.

Oppnår fart på 51 km/t

Stupere som hopper fra 10 meter, kan nå en fart på 51 km/t før de treffer vannet, og de bremser ned til 33 km/t – noe som gir omtrent 400 kg N av kraft – idet de treffer vannet.

Tidligere forskning har funnet at en stupers første episode med lave ryggsmerter oppstår i perioder med vekstspurt. Det er derfor viktig med forebyggende arbeid i denne perioden. Forskerne foreslår at unge stupere bør begrense treningsmengden.

Forskerne undersøkte lave ryggsmerter ved hjelp av spørreskjema, intervju og fysisk undersøkelse. Informasjon om kroppstype, fysisk form og stupeferdigheter ble også evaluert

Kompenserer og feiljusterer

Forskerne fant at 37 prosent hadde lave ryggsmerter i korsryggen. Skulderbevegelighet/fleksibilitet og alder var faktorer som ble forbundet med lave ryggsmerter hos menn, mens kun alder var forbundet med lave ryggsmerter hos de kvinnelige stuperne, ettersom de har større skulderfleksibilitet enn menn.

Stupere som ikke er så fleksible i skulderleddet, kompenserer og korrigerer stillingen de har når de bryter vannet. Dette gjør de ved å øke graden av utstrekning (ekstensjon) eller ved å justere med brystkassen. Det er tidligere funnet at hovedårsaken til de lave ryggsmertene hos stupere, er at de har for mye svai i korsryggen når de treffer/bryter vannet, eller feiljusteringer.

Kan også gjelde andre idretter

Forskerne mener at resultatene antyder at skulderfleksibilitet er viktig for å forebygge lave ryggsmerter hos mannlige elitestupere, ettersom de trenger full skulderfleksjon for å strekke skuldrene helt ut når de bryter vannet. Forskerne antyder at dette også kan gjelde i andre idretter hvor utøveren utsettes for lignende belastninger, som svømming, turn og kasteidretter2. Begrenset fleksibilitet i skulderen kan medføre for mye svai i korsryggen (lumbal hyperekstensjon) når stuperen justerer for vinkelen han eller hun treffer vannet med.

Forskerne mener det er behov for flere og større studier på dette området.

Kilder

Referanser

  1. Narita T, Kaneoka K, Takemura M, et al. Critical factors for the prevention of low back pain in elite junior divers. Br J Sports Med. 2014 Jun;48(11):919-23. doi: 10.1136/bjsports-2012-091875. DOI
  2. Fett D, Trompeter K, Platen P. Prevalence of back pain in a group of elite athletes exposed to repetitive overhead activity. PLoS One, 2019; 14 (1): e0210429. doi:10.1371/journal.pone.0210429 DOI