Nyhetsartikkel

Skal du operere en korsbåndskade?

Skadet korsbånd fører gjerne til en tur på operasjonsstua.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Men en dansk studie viser at mange av operasjonene kunne vært unngått og erstattet med trening.

Korsbånd er en type leddbånd som finnes inne i kneleddet, og som skal støtte og stabilisere kneet. Idrettsutøvere som driver med håndball, fotball og alpint er særlig utsatt for korsbåndskader - som forøvrig er det leddbåndet som oftest skades.

Se også: Animasjon av fremre korsbåndskade

Måten fremre korsbåndskirurgi utføres på varierer i Norge. Man trenger et transplantat som erstatning for det ødelagte korsbåndet. I de fleste tilfeller brukes senene fra to av de såkalte hamstringsmusklene på baksiden av låret. Etter operasjonen vil transplantatet tilpasse seg sin nye funksjon, men normal leddbåndsfunksjon av transplantatet er først oppnådd etter tidligst et halvt år.

Trening erstatter inngrep

Nå viser en ny, dansk studie som er publisert i tidskriftet New England Journal of Medicine, at de fleste unge mellem 18 og 35 år har like mye nytte av trening alene som kombinasjonen av operasjon og opptrening.

Forskerne fulgte 121 unge, aktive mennesker med avrevent korsbånd i to år. Halvparten ble randomiseret til operasjon, mens den andre halvdelen kun fikk behandlet skaden med trening.

Studien viser at trening kan redusere antall operasjoner, og gi et like godt resultat.

Les også: Unødvendige kneoperasjoner

- Hele 60 prosent av dem som ikke ble operert, var etter to år kommet seg like bra etter skaden som gruppen som fikk innsatt nytt korsbånd, sier Ewa Roos fra "Institutt for Idræt og Biomekanik" ved Syddansk Universitet, til Berlingske Tidende.

De restrerende 40 prosentene ønsket likevel en operasjon etter treningen, blant annet fordi de følte seg usikre på om kneet var stabilt nok uten et nytt korsbånd.

Roos mener at trening alene er en like god behandling som den vanlige behandlingsstrategien med operasjon og trening.

Kontroversielt resultat

Ifølge det danske forskningsmagasinet Ny Viden, er resulatene i den nye studien kontroversiell i forhold til hvordan man behandler korsbåndskader i de fleste land i dag.

- Folk tror gjerne at det gjelder å bli operert fortest mulig hvis man vil sikre seg et godt resultat, sier professor Ewa Roos til magasinet.

I USA utføres 200.000 korsbåndsoperasjoner i året, og utgiftene kommer seg på omtrent tre milliarder dollar.

- I Skandinavia er tallene forholdsvis lavere. Her opereres omkring 50 prosent av pasientene med korsbåndskade, sier Ewa Roos.

Les også: Meniskskade i kneleddet

Kilder

Referanser

  1. Frobell R, Roos E, et.al. A Randomized Trial of Treatment for Acute Anterior Cruciate Ligament Tears. New England Journal of Medicine 2010; 363: 331-342.
  2. www.videnskab.dk