Intervju

Barn er aktive for moro skyld

- Vi vet fra forskning at når barn og ungdom er aktive, så er det for å ha det moro, treffe venner og for å lære ting, sier Ola Bergheim, leder for Nord-Vestlandet vektløfterregion. Vi har spurt om hva som motiverer barn og unge til å bli i idretten.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Motiv som helse, som er viktige for voksne, er ikke viktige for barn, sier Ola Bergheim.

Ola Bergheim er leder for Nord-Vestlandet vektløfterregion og for vektløftergruppa i Breimsbygda IL. Bergheim er pensjonist, tidligere idrettsfaglærer i videregående skole, med tillitsverv i kroppsøving i Utdanningsforbundet og Landslaget Fysisk Fostring i skolen som ble nedlagt i 2015/2016.

Bergheim vet mye om det å motivere barn og unge til å bli i idretten - det skinner igjennom i resultatene fra de unge vektløfterne i bygda: En liten bygd med 1400 innbyggere i Sogn og Fjordane som skiller seg ut i nasjonale barne- og ungdomskonkurranser i vektløfting. Breimsbygda ble nest beste lag i NM junior vektløfting både i 2016 og 2017, med mange individuelle medaljer. Deres beste ungdomsløfter fikk sølv i nordisk mesterskap 2016.

Ola Bergheim.jpg
Ola Bergheim (i midten) sammen med utøvere fra Breimsbygda Idrettslag som deltok i Junior NM i vektløfting i 2017. Foto: Privat.

Spontan basistrening

- Vi vet at barn er svært aktive i korte perioder og krever stor variasjon. Hos oss har vi derfor satset på å gi dem muligheter til å utvikle seg og prøve seg på egen hånd. I vektløftergruppa til Breimsbygda Idrettslag har vi gjort ting som ikke er så vanlig, sier Bergheim.

Det innebærer at de har satt opp en bjelke på treningssenteret der utøverne kan drive med ulike henge- og klatreøvelser, og de har fått opp ringer og slynger. I tillegg er det kjøpt inn ulike typer tykke gymmatter. De har enkle høydestativ for hopp, plyobokser av varierende høyde for opp- og nedhopp, balanseputer og bosuballer, ruller og elastiske bånd, strikk av ulike slag, småballer og medisinballer av ulike typer, og de har satt opp kryssfinerplater på en gipsvegg som tåler å bli kastet mot.

- Det er interessant at barn og ungdom som får muligheter, utnytter dette til å spontant drive ulike former for basistrening, slik at ikke alt blir instruktørstyrt. De har mange kreative løsninger, og det er enklere for instruktørene å hjelpe de yngste når de har en rekke ulike hjelpemidler. Vi har også mange par- og gruppeøvelser - både med tanke på det sosiale og for variasjonen sin del, sier Bergheim.

Humor er viktig

24264-2-turn.jpg

Humor er viktig for å skape motiverte og fornøyde utøvere i barne- og ungdomsidretten.

- En passelig blanding av seriøsitet, kreativitet og litt tull og tøys er en viktig del av en treningskultur både for helse og toppidrett. En elitetrener sa en gang at "Det useriøse er det mest seriøse jeg gjør". Han mente da at i idretter der man trenger svært mange år for å bli god, og der få lykkes, er det spesielt viktig med den mentale biten, med det sosiale, humør og trivsel, for å orke å trene så hardt over så lang tid som må til for å nå opp internasjonalt. Dette må kombineres med et faglig opplegg som gir fremgang, og gjør at man unngår skader, sier Bergheim.

I idretter som friidrett, vektløfting og langrenn, som krever stor fysisk kapasitet, er ikke dette maksimalt utviklet før et stykke ut i 20-årsalderen.

- Da er det først og fremst viktig at man bruker alderen 6-19 år på å utvikle et bunnsolid generelt fysisk grunnlag, lære seg god teknikk, unngå skader og beholde motivasjon og overskudd til å mentalt og fysisk tåle de siste fem til ti årene med hard spesialtrening og terping som er nødvendig for å nå siste biten opp på topp internasjonalt nivå, sier Bergheim.

Ungdom er morsommere trenere

Breimsbygda4.jpg
Ungdom er morsommere trenere. Bilde er tatt ved idrettsskulen, første til fjerde klasse i Breimsbygda. Foto: Ola Bergheim

For å sikre at barna lærer riktig teknikk ved disse komplekse øvelsene, er det viktig at den som instruerer, kan idretten, men også at hun eller han forstår barn og ungdom, mener Bergheim.

- Voksne som instruktører har lett for å gå ut fra seg selv og sin motivasjon som helse, lære teknikk og terping og spesialisering. Ungdom som instruktører husker lettere at det er moro, være sammen med venner og det å lære nye ting som er motiverende. De er også flinkere til å legge til rette for dette som trenere. Derfor prøver vi i vektløftergruppa i Breimsbygda Idrettslag å utdanne ungdom fra 15-17-års alderen også som dommere, trenere og ledere, og gi dem utviklingsoppgaver også på dette området, sier Bergheim.

Han påpeker at det er viktig at man ikke bare ser på idrettstalent, men også på trener- og ledertalent.

- Da kan man stimulere til videreutvikling for de som er flinke med mennesker også. En som er flink selv i en idrett, forstår kanskje ikke problemene på samme måte som en utøver som har måttet streve for å få til ting, sier Bergheim.