Nyhetsartikkel

Styrketrening for barn

Barn som trener styrke, blir ikke bare sterkere og sunnere, de kan også forebygge skader og gjøre det bedre i andre idretter. Andelen skader i denne gruppen er lavere enn i andre typiske barneidretter. Men det må gjøres riktig.

Det er lenge siden man trodde at styrketrening kunne skade barn. Noe av det man fryktet, var at slik trening skulle skade barnets vekstplater, og slik kunne skade barnets vekst. Ingen forskning har funnet bevis for at styrketrening som er korrekt utført, har slik effekt. Tvert i mot, styrketrening kan være sunt for barnets utvikling. Rapporter tyder på at barndommen kan være en mulighet for å bygge beinmasse og forbedre beinstrukturen ved å delta i vektbærende fysisk aktivitet.

Ikke bare blir barnet sterkere, det kan også forbedre motoriske ferdigheter, styrke selvtilliten, redusere noen typer idrettsskader ved å styrke sener, leddbånd og bein/skjelett, eller bidra til at barnet får en bedre helse.

Styrketrening kan også være positivt for overvektige barn og unge som synes det er vanskelig å motivere seg for kondisjonstrening. Den amerikanske barnelegeforeningen skriver i sin rapport om styrketrening for barn at det er viktig å integrere styrketrening i gymtimer, og i andre idrettsprogram for barn og unge. Styrketrening kan øke muskelstyrken, redusere risikoen for belastningsskader, og vekke interessen for slik trening, understreker de.

Ingen negativ effekt på vekst

Styrketrening kan inkludere bruk av frivekter, treningsapparat, strikk eller kroppsvekt. Korrekt utført styrketrening har ingen negativ effekt på vekst, vekstplater eller på hjerte- og karsystemet. Men unge som har visse sykdommer, bør unngå styrketrening eller avklare med legen sin om styrketrening er greit. Dette kan inkludere barn med høyt blodtrykk, barn som har fått visse typer cellegift, barn med sykdom i hjertemuskelen (kardiomyopati), moderat til alvorlig pulmonal hypertensjon, med Marfans syndrom, og unge med anfallslidelser.

Ungdom som er veldig opptatt av å bli store og muskuløse, bør frårådes å prøve anabole steroider, og de bør få god informasjon om risiko og helsekonsekvenser ved slik bruk.

styrketreningforbarn1.jpg
Barn som trener styrke kan forebygge skader og gjøre det bedre i andre idretter. Illustrasjonsfoto: Colourbox
Neste side