Intervju

Vektløfting for barn

Hva er årsaken til at en liten bygd i Sogn og Fjordane skiller seg ut i nasjonale barne- og ungdomskonkurranser i vektløfting?

Vi har bedt Ola Bergheim, leder for vektløftergruppa i Breimsbygda IL, fortelle oss om vektløfting for barn - og om hva som ligger bak denne suksessen.

Vektløfting er en idrett der man utfører øvelsene rykk og støt i internasjonale konkurranser. Nasjonalt konkurreres det også i 5-kamp, som inkluderer øvelsene rykk, støt, 40 meter sprint (med liggende start), kulekast (bak over hodet) og tre-hopp. Vektløftertrening innebærer en mengde øvelser i flere ledd som inkluderer rykk og støt, og treningsvarianter av disse øvelsene. Dette er eksplosive øvelser som krever god teknikk.

Trygt, effektivt og morsomt

Det som finnes av forskning på området, tyder på at idretten vektløfting og vektløfterøvelser som en del av et styrke- og treningsprogram, kan være trygt, effektivt og morsomt for barn og ungdommer. En viktig forutsetning er at utøverne har kvalifisert tilsyn. Det er rapportert mindre skader i vektløfting enn i andre former for styrketrening og idrett generelt.

Breimsbygda Idrettslag er et fleridrettslag med 900-1000 medlemmer i en bygd med omtrent 1400 innbyggere i Gloppen kommune i Sogn og Fjordane. Til tross for at det er en liten bygd, har Breimsbygda vært nest beste lag i NM junior både i 2016 og 2017. De var også nest best i NM i 5-kamp i 2016 med bare ungdoms- og juniorløftere.

For å lære mer om vektløfting blant barn og unge, har vi snakket med Ola Bergheim som er leder for Nord-Vestlandet vektløfterregion og for vektløftergruppa i Breimsbygda IL. Bergheim er pensjonist, tidligere idrettsfaglærer i videregående skole, med tillitsverv i kroppsøving i Utdanningsforbundet og Landslaget Fysisk Fostring i skolen.

Ola Bergheim.jpg
Ola Bergheim (i midten) sammen med utøvere fra Breimsbygda Idrettslag som deltok i Junior NM i vektløfting i 2017. Foto: Privat.
Neste side