Nyhetsartikkel

Beste treningstidspunkt på dagen er forskjellig for kvinner og menn

Når på dagen du trener, er ikke uvesentlig hvis du har spesielle mål du vil oppnå. Men det beste tidspunktet er ikke det samme for kvinner og menn.

En ny studie viser at det finnes ulike tidspunkt på dagen som er mer optimale å trene på enn andre - avhengig av hva du vil oppnå med treninga.

Men det som er optimalt tidspunkt for menn, er ikke det samme for kvinner. 

Studien, som er publisert i Frontiers in Physiology1, viser at trening som legges til morgenen, gir ulikt resultat enn om den legges til kvelden - særlig for kvinner. 

Forskerne skriver innledningsvis at mange studier om treningstidspunkt er gjort med mannlige deltagere. Derfor ønsket de å analysere kvinner og menn separat i denne undersøkelsen.

Les også: Styrketrening: trene morgen eller kveld?

Gjennomføring

Studien inkluderte 30 menn og 26 kvinner. Alle deltagerne var aktive, friske og mellom 25 og 55 år. Studieperioden var 12 uker, og forskerne undersøkte effekten av et variert treningsprogram, som inkluderte blant annet styrke og utholdenhetstrening.

Den ene gruppen trente i en time før 08:30 mens den andre gruppen gjennomførste nøyaktig samme treningsplan om kvelden mellom 18:00 og 20:00. Alle deltakerne fulgte en tilpasset plan for kosthold.  

Forskerne testet deltagernes fleksibilitet, styrke og aerob kraft, blodtrykk og kroppsfett i starten og slutten av studien.

Alle som deltok i studien, forbedret både den generelle helsa og ytelse i løpet av studieperioden på 12 uker.

Men hva disse forbedringene innebar, varierte.

 Morgenøkt mot kveldsøkt

Resulatene viste følgende:

Kvinner som trente om morgenen, reduserte mer totalt fett og magefett, fikk lavere blodtrykk og økte muskelstyrken i underkroppen.

Kvinner som trente om kvelden, opplevde økt forbedring i muskelstyrke på overkroppen. I tillegg ga kveldstrening bedre humør og mer metthetsfølelse. 

Forskjellen på når på døgnet man trener var mindre hos menn. Men også der var det forskjeller: 

Menn som trente både på morgen og kveld, forbedret fysisk ytelse.
Menn som trente om kvelden, fikk fordeler i hjertet og metabolsk helse, og de ble mindre trette.

For den metabolske helsa, var altså morgenen det beste treningstidspunktet for kvinner. For menn var det på kvelden.

Les også. Energisk trening og tid på dagen - hvordan spiller det inn på humøret?

Når passer treninga for deg?

Det er uklart hvorfor menn og kvinner responderer ulikt på tidspunktet for trening, og forskerne sier at mer forskning er nødvendig for å finne ut av dette.

Men hovedforfatteren bak studien, Paul Arciero ved Skidmore College i New York, påpeker også at det beste tidspunktet for trening er når det passer deg. 

Likevel tyder studien på at den ideelle tiden for trening er forskjellig for kvinner og menn. Paul Arciero sier til BBC Health2 at kvinner som vil bruke trening til å redusere magefett og senke blodtrykk, bør vurdere om de kan legge treninga til morgenen. Mens menn som har som mål å bedre hjertehelsa, bør legge treninga til kvelden. 

Kilder

Referanser

  1. Arciero J P, Ives J S, et.al. Morning Exercise Reduces Abdominal Fat and Blood Pressure in Women; Evening Exercise Increases Muscular Performance in Women and Lowers Blood Pressure in Men. Frontiers in Physiology 2022. www.frontiersin.org
  2. BBC Health, Best exercise time may differ for men and women, study suggests, Philippa Roxby, 2022 www.bbc.com