Nyhetsartikkel

Enkel styrketrening uten treningssenter

Ønsker du å trene styrke, men mangler tilgang til treningssenter? Disse øvelsene kan du enkelt utføre hjemme.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Mange savner kanskje styrketreningen nå som treningssentre og idrettsanlegg er stengt, eller man ønsker å gjøre en innsats for å ikke risikere å miste mye muskelmasse. For styrke og muskelmasse forsvinner raskere enn mange tror: En dansk studie som ble publisert i 2015, viste at unge mennesker mister en tredjedel av muskelstyrken sin hvis de ikke bruker kroppen i 14 dager på rad. Her kan du lese mer om denne studien.

Det positive er at det kreves langt mindre innsats for å vedlikeholde muskelmasse, enn det som vil kreves for å bygge opp igjen tapt muskelmasse.

Kroppsvektøvelser som du gjør på stua, eller i hagen - hvor enn det måtte passe for deg, kan altså være til stor hjelp. 

Øvelsene vi foreslår i denne artikkelen er ment å skulle passe for både de som er vant til å trene med lette vekter, og de som er vant til å trene med tyngre vekter. Noen vil ha mer enn god nok trening ved å trene vanlige knebøy uten vekter, mens andre vil foretrekke enfots knebøy for å få effekt. Noen vil trenge mange repetisjoner for å bli slitne, andre vil trenge få. Mange repetisjoner er ingen ulempe selv om du er vant til å trene tungt med få repetisjoner. Det er bare en annen måte å utfordre musklene på. 

Rygg

Kroppshev: Dersom du har tilgang til en stang (eller stødig grein - bruk fantasien) som du kan bruke til kroppshev, er dette ypperlig trening. Du kan også få hjelp av en venn til å gjøre alternative kroppshev: Ligg på ryggen, og hold fast i hendene til treningspartneren din. Heis deg opp (tenk at brystet skal opp mot taket i denne alternative øvelsen).

Rygghev: Ligg på magen på gulvet- gjerne med hendene bak nakken, og løft overkroppen. Hold i noen sekunder, før du senker overkroppen til gulvet igjen. Gjenta.

Diagonalløft: Stå på knærne med hendene i bakken foran deg. Se ned i gulvet. Løft annethvert bein og annenhver arm samtidig i et diagonalt løft. 

Neste side