Nyhetsartikkel

Fysisk aktivitet etter overgangsalder

Fysisk aktivitet kan motvirke at blodkar og muskler forringes i overgangsalderen.

Temaside om Korona
Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Østrogennivået hos kvinner faller når de kommer i overgangsalderen. Dette hormonet skal ha en beskyttende effekt på hjerte- og karsystemet og musklene.

Nå har forskning fra Danmark vist at kvinner som nettopp er kommet i overgangsalderen, kan få økt utbytte av fysisk aktivitet for å motarbeide negative effekter av østrogentap og aldring.

Les også: Østrogenbehandling av overgangsalder?

Kompensere for østrogentap

Tidligere studier har vist at trening ikke gir samme helsegevinst for hjertekarsystemet blant kvinner i overgangsalderen som hos yngre kvinner - siden yngre kvinner har høyere nivåer av østrogen. Blodkretsløpet er ikke like velfungerende hos kvinner i overgangsalderen nettopp på grunn av tapet av østrogen.

Dette kan i sin tur føre til høyere risiko for hjertekarsykdommer og tap av muskelmasse.

Men forskere bak en ny studie fra Københavns universitet mener nå å ha bevis for at kvinner kan kompensere for tapet av østrogen ved å drive fysisk aktivitet tidlig i overgangsalderen. Dette vil altså være positivt for blant annet hjerte- og karsystemet. 

Studien er en del av Copenhagen Women Study, og resultatene er publisert i tidsskriftet Journal of Physiology. 36 kvinner deltok i studien - noen var kommet i overgangsalderen - andre ikke. Bare få år skilte deltagerne i alder. Kvinnene deltok i et 12-ukers treningsprogram med høy intensitet. Det ble tatt en rekke fysiologiske tester - og det ble tatt vevsprøver fra lårmusklene for å se på de molekylære endringene.

- Resultatene fra undersøkelsen viste at kvinner som var kommet i overgangsalderen innen det siste året, hadde de samme eller bedre helseeffekter av fysisk aktivitet enn kvinner på samme alder som fremdeles hadde regelmessig menstruasjon. Derfor kan det være en periode etter overgangsalderen at kvinner får ekstra effekt av fysisk aktivitet, forklarer professor Ylva Hellsten fra Institutt for Idræt og ernæring ved Københavns universitet i en nyhetsmelding fra universitetet.

Les mer om overgangsalderen her

Hvordan virker treningen?

Forskerne hadde også som mål å forklare hvordan muskelcellene og cellene i blodkarene reagerer på fysisk aktivitet.

- Vi fant bevis for at en spesifikk komponent i cellene spiller en viktig rolle for hvordan treningen virker hos kvinner som har vært gjennom overgangsalderen. Dette kan være med på å forklare hvordan organismen forsøker å kompensere for tapet av østrogen. Betydningen av denne komponenten skal vi undersøke nærmere, sier Michael Nyberg - som også har vært delaktig i studien.

Forskerne poengterer at mange har blitt behandlet for østrogenmangelen etter overgangsalderen med tilskudd av østrogen, men det har vist seg å være forbundet med en lang rekke bivirkninger - som blant annet økt risiko for hjerte- og karsykdom og kreft.  Man har derfor anbefalt kvinner å være mer fysisk aktive, siden fysisk aktivitet har mange av de samme virkningene som østrogen.

Les også: Overgangsalder - spørsmål og svar