Nyhetsartikkel

Idrett og hjernerystelse - er rådene gode nok?

Skader ved hjernerystelse kan henge i flere måneder etter skaden, og lenge etter at man selv føler seg frisk. Nyere forskning tyder på at altfor mange unnlater å ta slike hodeskader på alvor. For mange, deriblant flere tusen pensjonerte NFL-spillere, har dette ført til varige hjerneskader

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

En studie som ble publisert i Journal of Neurology i 2013, ble gjengitt av BBC News i slutten av november 20131. Forskerne bak studien mener at idrettsutøvere ofte vender tilbake til idretten for raskt etter en hjernerystelse. I dag er vanlige anbefalinger at du kan vende tilbake til idretten etter en uke.

Les også: Hjernerystelse, hva er det?

I denne studien ble hjernen til 50 personer med mild hjernerystelse sammenlignet med hjernen til 50 friske personer. Like etter at hjernerystelsen oppstår, er det vanlig å ha problemer med å huske ting. Andre vanlige symptomer er hodepine og svimmelhet. Hos deltagerne i studien gikk disse symptomene over i løpet av et par uker. Fire måneder senere så forskerne fortsatt forskjeller i måten hjernevæsken (cerebrospinalvæsken) beveget seg gjennom hjernen på, og antydet at hjernen fortsatt ikke var tilhelet.

I en uttalelse til BBC News sier forskerne at mange små skader på kort tid var mye verre enn en enkelt stor skade. De viser også til at selv om man føler seg bedre, behøver ikke det å bety at skaden er leget. I artikkelen sammenlignes hjernerystelse med kneskader, hvor det er vanlig med et mye lengre fravær fra idretten.

Det er oftest barn og unge som får hjernerystelser. De vanligste årsakene i 5-14 års alder er idrett og sykkelulykker. Fall og bilulykker er vanligste årsak hos voksne.

Innen idrett rammer hjernerystelse særlig ofte utøvere innen boksing, amerikansk fotball, vanlig fotball, baseball, rugby, basketball, ishockey, profesjonell bryting og alpin skisport.

Tusenvis av tidligere NFL-spillere har hjerneforstyrrelser

I en annen studie som ble publisert i Clinical Journal of Sports Medicine i 20132, konkluderer forfatterne med at nesten en tredjedel av idrettsutøvere har opplevd slag mot hodet som har ført til udiagnostisert hjernerystelse. Disse udiagnostiserte hjernerystelsene er forbundet med flere symptomer og en høyere andel av bevissthetstap ved senere hjernerystelser. I en studie fra 2004 fant forfatterne at mindre enn halvparten av amerikanske fotballspillere i High School som fikk symptomer på hjernerystelse, rapporterte disse.

Les også: Råd etter hjernerystelse

National Fotball League (NFL)3 i USA skriver på sine nettsider i en nyhetssak fra august i 2013 at de har gått med på å bruke nærmere 800 millioner dollar på å diagnostisere og kompensere potensielt tusenvis av pensjonerte spillere som har utviklet demens og andre hjerneforstyrrelser på grunn av voldelige, benknusende kollisjoner som profesjonelle fotballspillere har vært utsatt for.

Neste side