Nyhetsartikkel

Ikke nødvendig med spesialsko ved pronering

Vanlige løpesko holder lenge selv ved pronering.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det viser forskning publisert i British Journal of Sports Medicine.

Selv ved unormal fotstilling er det ingen grunn til å velge noen annet enn vanlige løpesko hvis du er nybegynner og skal begynne å løpe. Det mener forskere ved Aarhus Universitet som nylig publiserte studien "Foot pronation is not associated with increased injury risk in novice runners wearing a neutral shoe” i tidsskriftet British Journal of Sports Medicine.

- Vår artikkel handler utelukkende om nybegynnere. Det kan godt være at personer som pronerer og har spesielle skader, har bruk for en støttende sko. Personer som allerede løper i en støttende sko og er fornøyd med det, vil nok være best tjent med å fortsette med en lignende sko. Så det er fint at der fortsatt er et bredt utvalg av løpesko, sier fysioterapeut Rasmus Ø. Nielsen fra Aarhus Universitet til NHI.no.

Han står bak undersøkelsen sammen med et forskerteam fra Danmark og Nedereland.

Les også: Billige løpesko er like gode som dyre løpesko

Ikke vitenskapelige bevis

Forfatterne skriver i studien at løpsrelaterte skader er vanlig, særlig blant uerfarne løpere som nettopp har startet.

Pronasjon antas å være en stor risikofaktor for skade, og eksperter har ment at riktig valg av fottøy basert på løpernes fottype er viktig for å forhindre skade. De skriver at denne forestillingen har eksistert i tre tiår og berørt svært mange løpere siden det er mange som ikke har normalpronasjon.

- Jeg vet ikke hvor antagelsen er oppstått. Det er uten tvil empiri fra praksis som man over tid har trodd var understøttet av videnskapelig evidens, sier Nielsen.

Forskerne fulgte 927 friske mennesker med forskjellig fotstilling i et år. Deltagerne fikk utlevert samme skomodell – en nøytral løpesko. I løpet av den tiden forsøket varte, fikk 250 personer en skade.

Studien viser at risikoen for skader var den samme for løpere etter de første 250 kilometerne – uansett fotstilling.

Den viser også at antallet skader per 1000 kilometer løp var signifikant lavere blant løpere som pronerer, enn de som hadde vanlig fotstilling.

For nybegynnere ser det altså ikke ut til at unormal fotstilling kan føre til løpeskader ved bruk av nøytrale, vanlige sko.

Les også: Løping - forebygging av skade

Andre hensyn enn fotstilling

Forskerne mener at man nå bør slutte å se på pronering som noen stor risikofaktor for skade blant nybegynnere.

- Hvilke hensyn kan nybegynnere ta for å forhindre skader?

- Da må man heller se på treningsbelastning, BMI, alder og tidligere skader. Dette henger sammen med utvikling av skader, og det er viktigere å ta hensyn til enn fotstilling når det kommer til skader, sier Nielsen.

Les også: Skader og medisinske problemer i utholdenhetsidretter

Kilder

Referanser

  1. Nielsen R, Buist I, et.al. Foot pronation is not associated with increased injury risk in novice runners wearing a neutral shoe: a 1-year prospective cohort study . Br J Sports Med 2013.