Informasjon

Klar for årets mosjonsløp?

Stadig flere vil ha et mål med treningen sin og deltar på mosjonsløp.

Her er eksperttipsene før du legger i vei.

Skal du løpe fem kilometer eller 10? Eller kanskje halvmaraton, eller maraton? Vi har spurt Veslemøy Hausken til råds og gir deg tips som er gode å ha med på veien. Hun er utviklingsansvarlig i Norges Friidrettsforbund, fysioterapeut og løpeekspert.

Hvis mosjonsløpet går av stabelen i sommer, er det ikke tid for de store endringene. Men hvordan trener man best i ukene før et løp?

- I ukene før et maratonløp er det litt ulike ting som gjelder for en toppløper og en mosjonist som har som mål å gjennomføre. Mosjonisten bør trene jevnt, ikke ”ta igjen” tapt trening eller kompensere for trening som skulle vært gjort tidligere. Det kan være greit å legge inn en ganske lang løpetur den siste måneden, men den bør ikke skje nærmere enn 20 dager før løpet, forteller Hausken.

Les også: Løpetid i Norge

Øk løpslysten

Hun mener at man 10-14 dager før løpet også kan løpe en relativt lang tur, men absolutt ikke lengre enn to timer. Det kan være greit å øve seg litt på maratonfarten i løpet av de siste sju dagene, for eksempel ved å løpe 5 x 1000 meter i maratonfarten (helst den reelle farten – ikke ”ønskefarten”). Dette for å "få inn farten” og bli trygg på den.

- De 4-5 siste dagene er det kun rolig jogg eller helt fri som gjelder, for å samle overskudd og øke løpssuget, sier hun.

Les også: Kom i gang med løping

Er det et milløp du skal løpe, blir saken en litt annen.

- De lange turene er ikke like viktige, men du må selvsagt ha utholdenhet nok til å holde ut en hel mil (det har jo de fleste som trener litt). Foran et milløp vil jeg anbefale enten intervaller (1000 metere i miltempoet med 2-3 minutters pause) eller en progressiv langtur der du løper raskere for hver kilometer (uten pause) og ender opp litt raskere enn miltempoet ditt i ei løype på seks kilometer. Det er ellers utallige varianter av intervaller, men i og med at 10 km er såpass ”kort”, vil du bli langt mer andpusten på et milløp enn på maraton, og evnen til å holde ganske høy fart blir mer avgjørende for mosjonisten. Derfor bør man øve på å holde ganske høy fart, men ikke produsere melkesyre (bli stiv).

Neste side