Informasjon

Kom i gang med styrketrening

Bruk litt tid på å sette opp et godt treningsprogram, og lær deg å gjøre øvelsene riktig.

De fleste vil ha god fremgang de første månedene, og det er nok ikke lenge til du kan både se og føle positive forandringer.

I følge The American College of Sports Medicine bør du trene minst 8-10 styrkeøvelser som involverer de store muskelgruppene 2-3 dager i uken. De store muskelgruppene involverer bryst, rygg, lår, legger, mage, armer og skuldre.

Lær deg teknikken

I starten trenger du ikke bruke så veldig tunge vekter, da er det viktigst at du lærer deg teknikken. Så snart du føler at teknikken sitter, bør du trene så tungt at du ikke klarer mer enn 8-12 repetisjoner på rad. Disse repetisjonene kaller vi et sett. Det er vanlig å trene 3-4 sett med 8-12 repetisjoner og ta en pause på 1-2 minutter mellom hvert sett. Pausen bør i alle fall være lang nok til at du får igjen pusten. Mange får for liten effekt av styrketreningen fordi de trener med for lette vekter. Hvis du skal trene slik at du klarer maks 12 repitisjoner per sett, så skal det være helt umulig for deg å ta en 13. repetisjon. Klarer du flere repetisjoner, bør du ta på litt tyngre vekter.

Eldre, benskjøre, barn og gravide er eksempler på grupper som skal trene litt lettere. De bør trene slik at de klarer 10-15 eller 12-20 repetisjoner per sett. Både når det gjelder styrketrening for barn og styrketrening for gravide, er det retningslinjer som gjelder spesialt for disse gruppene. Dette har vi egne artikler om.

Neste side